Svijet

Švedska ministrica evropskih poslova Jessika Roswall dolazi u službenu posjetu BiH: Vaše mjesto je u evropskoj porodici

Švedska ministrica evropskih poslova Jessika Roswall dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini u ponedjeljak, 25. marta 2024. godine.

Jessika Roswall
FOTO: JESSIKA ROSWALL/AMBASADA ŠVEDSKE U BIH

Ministrica Roswall će se tom prilikom sastati sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Pročitajte još

U svjetlu odluke Evropskog vijeća da podrži otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, ministrica Roswall je srdačno čestitala institucijama, te je ukazala na potrebu nastavka rada na neophodnim reformama.

-Švedska i u političkom i finansijskom smislu podržava put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Mi smo jedni od najvećih bilateralnih donatora, a naš svjeobuhvatni cilj je pružiti podršku Bosni i Hercegovini uimplementaciji evropskih reformi. Vaše mjesto je u evropskoj porodici, istakla je ministrica Roswall.

Posjeta ministrice Roswall našoj zemlji također će uključivati sastanke sa predstavnicima nevladinog sektora i međunarodne zajednice na kojim će se razgovarati o budućim koracima Bosne i Hercegovine na putu ka priključivanju Evropskoj uniji.