BiH

Susret Krišto - Makovec: U fokusu rada institucija BiH ispunjenje 14 ključnih prioriteta

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je u utorak u Sarajevu sa zamjenikom generalnog direktora Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) i direktorom za zemlje zapadne Evrope, Zapadnog Balkana, Turkiye i Veliku Britaniju Markom Makovecom o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH
FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH

Krišto je zahvalila EEAS-u na svesrdnoj pomoći institucijama BiH u integracijskom procesu, te potpori i razumijevanju situacije u Bosni i Hercegovini.

Kazala je da je kandidatski status ohrabrio sve političke aktere u BiH da združeno rade u korist europeizacije i transformacije bh. društva.

Istaknula je kako će prioriteti i fokus rada institucija BiH biti usmjereni na ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Dodala je da su kompromis i konsenzus ključni za daljnji napredak integracijskog procesa, kao i u osiguranje dugoročne stabilnosti BiH u procesu ograničene izmjene Ustava BiH i temeljite reforme izbornog zakonodavstva.

Naglasila je da Vijeće ministara BiH radi ozbiljno i dinamično na ubrzanju reformskih procesa te su, pored usvojenog budžeta za 2023. godinu, usvojeni Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za razdoblje 2023. – 2025. i Sporazum o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku potporu za Zapadni Balkan u korist BiH za 2023, a od ključnih prioriteta Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Strategija za borbu protiv organiziranog kriminala 2023. – 2026.

Krišto je istaknula posvećenost Vijeća ministara BiH saradnji s EU-om, te regionalnim i evropskim inicijativama utemeljenim na dobrosusjedstvu, jačanju dijaloga, mira i stabilnosti. Naglasila je neupitnost usklađivanja vanjske politike Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije Europske unije u BiH i posebni predstavnik EU-a u BiH Johann Sattler.

Prihvati notifikacije