Svijet

Sunak pozvao sindikate da prekinu štrajk: Ponuda je konačna, više neće biti razgovora o platama

Britanski premijer Rishi Sunak četvrtak je pozvao sindikate da prekinu štrajk, upozoravajući da vlada više neće pregovarati o povišici plata.

FOTO:  EPA-EFE/ANDY RAIN
FOTO: EPA-EFE/ANDY RAIN

Vlada je saopćila da je prihvatila preporuke nezavisnih tijela za reviziju plata za povišice između pet i sedam posto u javnom sektoru. Današnja ponuda je konačna. Više neće biti razgovora o platama. Nećemo ponovo pregovarati o ovogodišnjem poravnanju. Nikakvi štrajkovi neće promijeniti našu odluku izjavio je Sunak na konferenciji za novinare.

Najava štrajka dolazi u vrijeme kada su bolnički lječnici ispod nivoa konsultanta u Engleskoj započeli petodnevni štrajk radi plata – najduži u 75-godišnjoj istoriji Nacionalne zdravstvene službe (NHS) koju finansira država.

Pročitajte još

Konsultanti se spremaju da napuste radna mjesta iduće sedmice, stvarajući novi pritisak na službu s nedovoljno osoblja i nedovoljno finansiranih, koja se bori sa sve većim zaostatkom osoblja za zbrinjavanje pacijenata.

Britaniju je pogodio val štrajkova u prošloj godini, jer je rastuća inflacija povećala troškove života za milione širom zemlje.

Sunak je izjavio da su svi veći nastavni sindikati prihvatili prijedloge za povećanje od 6,5 posto i obustavili planiranu industrijsku akciju.

Pozvao je druge u raznim javnim sektorima da “učine pravu stvar” i slijede njihov primjer.

Britanski čelnik obećao je da će prepoloviti uporno visoku inflaciju, koja trenutno iznosi devet posto.

On je, međutim, rekao da povišice plata – koje će koštati dodatnih milijardu funti – neće biti pokrivene većim zaduživanjem države, što je izazvalo strah od daljih rezova u javnom sektoru. Ne bi bilo u redu povećavati poreze svima da bi nekima platili više, posebno kada su kućni budžeti tako mali – kazao je novinarima.

U parlamentu je ministar finansija John Glen kazao je da će pripadnici oružanih snaga dobiti povećanje od pet posto, mlađi doktori dobiti šest posto, a policajci i zatvorski službenici sedam posto.

Naša odluka je odgovorna jer smo, za razliku od nekih neodrživih zahtjeva, dodijelili nagrade koje dodatno ne podstiču inflaciju i ne pogoršavaju inflatorno okruženje – poručio je on poslanicima.

Efikasnost vladinog odjela – kao što je zapošljavanje u državnoj službi – i povećanje iznosa koliko migrantski radnici plaćaju za korištenje NHS-a pomogli bi povećanju plata – dodao je.

Dodatak – koji se plaća kao dio zahtjeva za vizu – porast će se na 1.035 funti, dok će troškovi radnih i posjetiteljskih viza porasti za 15 posto.

Troškovi studijskih viza, certifikata o sponzorstvu, široke dozvole za ulazak, dozvola za boravak, prioritetnih viza i drugih poskupit će za najmanje 20 posto.

Ostaje da se vidi da li će sindikati prihvatiti ponude za plate, jer mlađi doktori, naprimjer, žele povećanje kako bi se odrazili realni gubici plata jer je inflacija porasla u posljednjih 15 godina.

Sindikat Britanskog medicinskog udruženja kaže da to zapravo predstavlja porast od 35 posto i da je nepriuštivo. Vlada je umjesto toga ponudila pet posto.

Vlada će voditi računa o vlastitoj kontroli potrošnje, i u četvrtak je upozorila na “veoma rizičan” period za javne finansije zbog rasta duga u odnosu na BDP, prenosi AFP.

Prihvati notifikacije