Ekonomija

Radnici "Šuma Srpske" traže veće plate ili idu u štrajk: Evo koliko se cijena rada mora povećati

Radnici "Šuma Srpske" traži povećanje plata, a ako do toga ne dođe zaprijetili su potpunom obustavom rada.

Šume Srpske
FOTO: ILUSTRACIJA/CAPITAL.BA

Sindikat zaposlenih u “Šumama Republike Srpske” traži hitan sastanak sa upravom preduzeća kako bi se razgovarali o povećanju cijene rada saznaje CAPITAL.

Konkretno, oni zahtijevaju da se cijena rada poveća sa sadašnjih 175 KM na 220 maraka.

Sindikat ističe da su povećanjem minimalnih plata u RS, izjednačene plate radnicima sa različitim koeficijentima u ovom preduzeću.

„Povećanjem minimalne plate na 900 KM, došlo je do toga da će se za 73 odsto svih zaposlenih radnika vršiti doplata do minimalne plate, odnosno da će radnici sa koeficijentom 2,6 i oni sa koeficijentom 5,14 imati istu platu pod uslovom da je polazna osnova 175 KM“, naglašavaju u Sindikatu.

Ugledaju se na primjere drugih javnih preduzeća, za koja tvrde da su povećali plate radnicima kroz povećanje cijena svojih usluga, a koje se najvećim dijelom odnose na građane RS.

„U našem slučaju, to povećanje bi trebalo da poskupi šumske drvne sortimente koje plaćaju drovprerađivači koji su na tim istim sortimentima ostvarili ekstra profit“, kažu u Sindikatu.

“Šume Srpske” zapošljavaju 4.700 radnika

Naglašavaju da će, poučeni ranijim iskustvom, ukoliko ne dođe do ispunjena njihovog zahtjeva počev od 1. aprila organizovati štrajk upozorenja u trajanju od sat vremena.

„U slučaju neispunjenja zahtjeva o povećanju cijene rada, totalna obustava će uslijediti od 8. aprila ove godine u sedam časova“, upozoravaju u Sindikatu „Šuma RS“ koje zapošljavaju 4.700 radnika.

Ovo je samo nastavak problema sa kojima se suočava ovo javno preduzeće.

Naime, generalni direktor Slaven Gojković prošle sedmice je podnio ostavku na ovu poziciju, a pored toga „Šume“ ne isplaćuju redovno ni trenutne plate.

Podsjećamo, ovo javno preduzeće je na kraju prošle godine za plate zaposlenih dugovalo više od 14 miliona KM, a za poreze i doprinose više od šest miliona KM.