Ekonomija

Ko stoji iza gradnje nebodera od 20 spratova: Sarajevski poduzetnici udružili snage

U Sarajevu je ovih dana počela gradnja stambenog kompleksa “Moj Kvart” na Dolac Malti. Kompleks se gradi u ulici Marka Marulića, odmah uz zgradu Mercatora u Ložioničkoj ulici. Ko gradi ovaj neboder?

Neboder kod Merkatora
FOTO: BIZNISINFO.BA
Ova slika ne predstavlja stvarno mjesto

Sam objekat sastojat će se iz dvije lamele ili krila, od kojih će jedna imati prizemlje + 12 spratova, a druga prizemlje + 20 spratova.

Investitor je kompanija Emam iz Sarajeva, iza koje stoji veoma zanimljiva i “jaka” grupa sarajevskih investitora. Naime, vlasnici firme Emam su Haris Gadžo, Šemso Imamović i Sanin Mrkulić, piše BiznisInfo.ba.

Haris Gadžo je suvlasnik firme ANS Drive koja je jedna od najpoznatijih domaćih građevinskih kompanija.

Ans Drive je zajedno sa firmom Smart Invest investitor u zgradu Sarajevo Tower koja je izgrađena u neposrednoj blizini, u Kolodvorskoj ulici. Sarajevo Tower je investicija od oko 100 miliona konvertibilnih maraka.

Također, Ans Drive je bio vlasnik najvećeg tržnog centra na Ilidži – Grand Centra, koji je nedavno preuzela kompanija Bingo.

Ans Drive je prošle godine imao prihode od preko 65 miliona KM i dobit od oko 11 miliona.

Sanin Mrkulić je sin Salje Mrkulića, jednog od najvećih privrednika u Sarajevu, vlasnika hotela Hills i Holywood na Ilidži.

Na kraju, treći suvlasnik je također osoba sa ogromnim iskustvom u biznisu i graditeljstvu. Šemso Imamović je, naime, bivši direktor kompanije Butmir.

Butmir je također jedna od vodećih domaćih građevinskih kompanija koja je izgradila brojne objekte u Sarajevu i šire. Smještena je također na Ilidži.

Dakle, kada se uzme u obzir da se radi o grupi ozbiljnih investitora sa velikim iskustvom i snažnim kapitalom, nema sumnje da će objekat biti realizovan u skladu s planovima i očekivanjima.

Inače, gradilište je ograđeno i radovi su uveliko počeli. Najprije se vrše kopanja s obzirom da će objekat imati podzemne garaže na tri nivoa. Na dnu će se nalaziti poslovni prostori, a na gornjim spratovima stanovi.

Kraj radova predviđen je za septembar 2026. godine. Radove izvodi ANS Drive.