Sarajevo

ALARMANTNE TVRDNJE ZDRAVSTVENIH RADNIKA U KS: "Nemamo osnovne aparate za rad, nedostaje desetine specijalista i medicinskih sestara..."

Predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu KS iznijeli su na današnjoj press konferenciji probleme s kojima se suočavaju kazavši kako im nedostaje kadra i osnovnih tehničkih sredstava za rad.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Od februara 2021. godine govorimo da nam nedostaje desetine specijalista, 200 medicinskih sestara, zdravstvenih tehničara, inžinjera zdravstva… Govorim samo za domove zdravlja. Niko nije uradio ništa. Slali smo dopise i urgencije i niko nam ne odgovara”, kaže Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zdravstva KS za Dom zdravlja.

“Mi smo danas došli u situaciju da je Novi Grad kao opština ostala bez tri fizijatra od ukupno četiri zaposlena jer su ljudi otišli u penziju. Sada imamo 130 radnika manje nego prošle godine. Nemamo osnovne aparate za pružanje najosnovnijih usluga. Na revers smo uzimali, bez tendera, reagens za laboratoriju. Mi ne znamo šta ćemo za laboratoriju od sljedećeg ponedjeljka, ako nam neko ne posudi te reagense. Nedostaje nam više od 30 zubnih tehničara, ostajemo bez inžinjera medicinske tehnologije jer im se ugovori ne produžavaju”, dodao je Avdović.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Edina Bahtanović iz “Gerontološkog centra” požalila se na niz problema s kojima se suočava ova ustanova koja ima 366 korisnika.

“U domskom smještaju imamo više od 50 posto zavisnih korisnika, a broj kadra je sasvim mali. Imamo ukupno svega 18 medicinskih sestara, samo 17 njegovatelja. Po izvještaju iz januara ove godine domskih smještaj imao je 366 korisnika, a prihvatilište 21 korisnika. Od ukupnog broja imamo 84 dijabetičara, 160 psiho oboljelih osoba. Imamo 180 korisnika koji su u pelenama, a samo dvije sestre ostaju preko noći. Samo mi znamo koliko se trudimo obaviti sav posao”, kazala je.

Kako dodaje, i posao njegovateljice u ovoj ustanovi ima brojne mane.

“Jedna njegovateljica služi po tri sprata u toku dana, ima po 40 presvlačenja u toku dana, okupa minimalno 15 osoba dnevno, presvači posteljinu, mora nahraniti pacijente itd”, dodala je Bahtanović.

Prihvati notifikacije