Svijet

Šumski požari jenjavaju, ali temperature rastu

Šumski požari širom Grčke polako su jenjavali u četvrtak nakon što su proteklih dana uništili šumske površine i desetine kuća, ali su temperature porasle, prijeteći novim izbijanjem požara, javlja Reuters.

FOTO: PIXSELL
FOTO: PIXSELL

S obzirom na to da se očekuje da će temperatura dostići 45 stepeni Celzijusa u narednim danima, Ministarstvo kulture saopćilo je da će sva arheološka nalazišta, uključujući spomenik na Akropolju, biti zatvorena između 12 i 17.30 sati do 23. jula.

Vatrogasci, podržani vazdušnim vodenim bombarderima i pojačanjima iz Italije, Francuske i Izraela, i dalje su se borili da stave pod kontrolu požar zapadno od Atine, koji je uništio kuće i doveo do evakuacije ove sedmice.

U četvrtak su požari u oblasti zapadno od glavnog grada, kao i na ostrvu Rodos i u Lakoniji u južnoj Grčkoj, koji su bili ugušeni poslednjih dana, ponovo porasli, primoravajući vlasti da evakuišu još sela.

“Naše snage se suočavaju sa velikim oživljavanjem požara u zapadnoj Atici, Rodosu i Lakoniji” – rekao je portparol vatrogasne službe Ioannis Artopoios na televizijskom brifingu.