Svijet

Borba protiv šumskih požara u Grčkoj se poboljšava

Borba protiv smrtonosnih požara koji bjesne u Grčkoj više od sedmicu dana se poboljšava, saopćila je u petak vatrogasna služba, upozoravajući da je i dalje u pripravnosti jer se predviđaju jaki vjetrovi koji bi mogli ponovo da zapale požare.

FOTO: EPA-EFE/IKONOMOU VASSILIS
FOTO: EPA-EFE/IKONOMOU VASSILIS

Stotine vatrogasaca bore se sa plamenom na otocima Rodos, Krf i Evija, kao i sa novim frontom koji je izbio u centralnoj Grčkoj dok je toplotni val pogodio velike dijelove Mediterana.

Požari su se ove sedmice također rasplamsali u Hrvatskoj, Italiji i Portugalu, a požar je u Alžiru usmrtio 34 osobe na ekstremnoj vrućini koja je ostavila krajolike suhe. Za sada nemamo požara koji se šire, situacija se popravlja, ali ostajemo na ratnoj poziciji da obuzdamo požare koji su u toku – rekla je glasnogovornica grčke vatrogasne službe za AFP.

Više od 130 ljudi evakuisano je u četvrtak čamcima iz grada u centralnoj Grčkoj nakon što su požari izazvali eksploziju u skladištu municije.

Lokalni mediji javili su da je požar suzbijen i da su stanovnici grada Nea Anchialos počeli da se vraćaju kućama, a da su prozori razbijeni od siline eksplozije.

Desetine hiljada stanovnika i turista na vrhuncu sezone putovanja evakuisano je, uključujući popularnu destinaciju za odmor Rodos, gdje su zvaničnici ove sedmice proglasili vanredno stanje.

Prihvati notifikacije