Svijet

Do jutros niko od bh. državljana u Grčkoj nije tražio pomoć naše ambasade u Atini

U Grčkoj je trenutno aktivno 82 šumska požara, širom zemlje. Evakuisane su desetine hiljada stanovnika, ali niko od posjetitelja iz Bosne i Hercegovine nije tražio pomoć naše ambasade u Atini.

FOTO: SCREENSHOT/FACEBOOK/HITNA UŽIVO 194
FOTO: SCREENSHOT/FACEBOOK/HITNA UŽIVO 194
Ilustracija

Kako je potvrđeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, niko nije kontaktirao ambasadu BiH u Atini od naših državljana te se pretpostavlja da niko nije izložen opasnosti uslijed vatrene stihije koja hara Grčkom.

Grčkom požari pustoše naselja već sedmicu dana, desetine hiljada turista bilo je prisiljeno napustiti svoje hotele, a fotografije evakuacije posjetitelja, ali i lokalnih mještana obišle su svijet.

Krf i Evija postali su posljednja grčka ostrva koja su naredila evakuaciju, dok zemljom zapljuskuju šumski požari kakvi do sada nisu zabilježeni. U nedjelju je ljudima u oblastima Santa, Megula, Porta, Palija, Peritija i Sinije na Krfu rečeno moraju napustiti domove.

Najteži požar je bio na ostrvu Rodos, koji je u nedjelju gorio šesti dan, a lokalizaciju vatre otežavaju vjetrovi koji je samo još više rasplamsavaju.

Ministarstvo za klimatske promjene i civilnu zaštitu saopćilo je da je vanredna situacija na Rodosu izazvala “najveću evakuaciju zbog šumskog požara u zemlji”.

Prihvati notifikacije