Svijet

Ne smiruje se vatreni pakao u Grčkoj, požari sve bliže Atini (VIDEO)

Šumski požari koji bukte u nacionalnom parku Dadiji blizu grčko-turske granice još su izvan kontrole unatoč naporima vatrogasaca da ih obuzdaju.

FOTO: EPA-EFE/DIMITRIS ALEXOUDIS
FOTO: EPA-EFE/DIMITRIS ALEXOUDIS

Trenutno je na požarištima oko 600 vatrogasaca, a pomažu im 122 vatrogasne jedinice, osam protupožarnih zrakoplova i dva helikoptera, prenosi list Kathimerini.

Situaciju otežava činjenica da požari bukte usred neprohodnog planinskog terena i gusto pošumljenih područja, a istodobno snažan vjetar potiče izbijanje novih.

Dužnosnici su rekli da je i u subotu opasnost od šumskih požara u nekim dijelovima Grčke i dalje vrlo velika do iznimno visoka.

Najteže je na otocima Eubeji, Lesbosu i na Kreti, kao i u području Atike oko glavnoga grada Atine, javila je Civilna zaštita.

Ove se godine razmjeri požara mogu pripisati globalnom zatopljenju, rekao je prošle sedmice u parlamentu grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Kazao je da je požarima u julu i augustu prethodilo najtoplije, najsušnije i najvjetrovitije ljeto od početka meteoroloških evidencija.

Zahvalio je svim vatrogascima koji su iz raznih država EU poslani u Grčku da bi pomogli u gašenju požara.

Obećao je da će pružiti brzu pomoć svima koji su izgubili svoje domove, životinje ili tvrtke u požarima, a govorio je i u prilog odluci o evakuaciji sela i hotela.

Prihvati notifikacije