Život

Stručnjaci izdali upozorenje: Od ove salate lako može doći do trovanja

Ako ste se ikada zapitali koja je hrana s najvećim rizikom od bolesti koje se prenose hranom, rezultati nedavnog istraživanja mogli bi vas iznenaditi.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Nedavno je američki časopis “Consumer Reports” objavio listu nekoliko najrizičnijih namirnica, fokusirajući se prvenstveno na analizu podataka o potencijalnim oboljenjima koja se mogu prenijeti konzumiranjem hrane.

Na vrhu tog popisa nalazi se zelena salata. Trovanja se često povezuju sa svježim zelenim salatama, posebno onima koje se prodaju zapakirane u vrećicama, kao što je često slučaj u supermarketima. To su otkrili stručnjaci, kako izvještava b92.

Neočekivano

Jedan od izvora kontaminacije je voda koja se koristi za zalijevanje polja na kojima se uzgaja zelena salata. Istraživanje je otkrilo da je između 2017. i 2022. godine ukupno 614 ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama oboljelo od bakterija Escherichia coli ili Listeria, a čak 11 osoba od tog broja je preminulo uslijed trovanja.

Autori studije ističu da su najveći rizik izloženi potrošači koji kupuju vrećice sa zelenom salatom koje su označene kao “već oprane”, jer mnogi ljudi ne peru salatu prije konzumacije, što je ozbiljna greška.