Ipak, vrijeme je da se povuče ručna!
Iako se domaćim slatkišima daje prednost nad kupovnim i tu je potrebno biti umjeren. Evo zašto su kupovni slatkiši zaista strašni i kako utiču na naš organizam, piše Minimagazin.
Sadržaj šećera
Da li je uopšte potrebno pojašnjavati? Šećer je loš! Osim što utiče na razvoj gojaznosti, propadanje zuba i razvoj mnogobrojnih zdravstvenih problema, pojedini stručnjaci tvrde da utiče i na razvoj raka. Uvijek je dobro biti umjeren, a to je slučaj i sa šećerom.
Kalorije
Oni sadrže mnogo kalorija. Uopšteno govoreći, statkiše jedemo ne zato što smo gladni, već zbog njihovog ukusa, a to znači da ćete i dalje biti gladni kada ih pojedete. Štaviše, činjenica je da ćete zbog slatkiša jesti više kako biste utažili glad. Samim tim, unosite dosta praznih kalorija koje nemaju nikakvu hranjivu vrijednost. Pametnije je da kalorije unosite u vidu zdravog obroka.
Zasićene masti
Kada uzmete u obzir količinu zasićenih masti koje ulaze u sastav čokoladica, nije ni čudo da one doprinose debljanju. Opet, zasićene masti doprinose nastajanju lošeg holesterola u krvi. Upravo holesterol dovodi do začepljenja arterija usljed čega dolazi do povećanja krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Preporučena količina masti ne smije iznosti više od 10% od ukupnog dnevnog unosa kalorija.
Velike količine šećera mogu biti pogubne po zdravlje vašeg organizma. Zapravo, čini se da od šećera sve i počinje. On dokazano uzrokuje debljanje, a već je poznato da je pretjerana tjelesna težina uzrok mnogih oboljenja, od kojih pojedina nisu ni izlječiva.
Svaki put kada vam se traži slatkiš, zamijenite ga prirodnim šećerom kojeg možete pronaći u voću. Samim tim, unosićete u organizam i vlakna koja vam mogu pomoći da se osjećate sitima. Ako već ne možete bez kupovnih slatkiša, pokušajte ih svesti na minimum. Uvijek imajte na umu da vam je zdravlje prioritet.