Zdravlje

Stara jela od koprive sprječavaju anemiju i zaboravnost, a odlična su i za prostatu

Starinski recepti za jela od koprive.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Stvaranje hemoglobina pomažu gvožđe, bakar i vitamin C, a mangan pomaže aktiviranje gvožda iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani. Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode.

Sprečava pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa. Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

Sadrži mangan koji ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost. Ima dovoljna količinu vitamina K koji sprečava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju “faktor dugovečnosti”.

Potrebno je: Dvadesetak vrhova mlade koprive (može i više, ako imate);

1 glavica crnog luka,

1 kašika putera,

5 komada jaja,

malo mlijeka,

malo kajmaka

Priprema:

Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 min da ključaju u vodi).

U tiganju na masti propržite crni luk sitno iseckan, pa mu dodajte obarene koprive.

Sve dinstajte najviše 5 minuta pa prelijte umućenim jajima u koja ste dodali malo mlijeka i malo kajmaka.

Sve posolite i poslužite za doručak.

Juneća kapama od koprive

Potrebno:

1 kašika putera,

1 glavica crnog luka,

3 čena bijelog luka,

300g koprive,

200 grama spanaća,

500 grama junetine isječene na kockice,

malo soli,

malo brašna,

malo bibera.

Priprema:

Kockice junetine uvaljajte u brašno pa ih prepržite na puteru. Kada uhvate koricu pokupite ih na tanjir. U masti u kojoj se pržila junetina porodinstajte beli i crni luk pa mu dodajte obarenu koprivu i svež spanać.

Sve dinstajte dok zeleniš potpuno omekša. Dodajte malo vode (samo da ogrezne povrće) i kockice junetine. Sve posolite i pustite da se krčka oko sat vremena.

Poslužite toplo uz kašiku kiselog mlijeka.

Proja sa koprivom

Potrebno je:

3 jaja,

100 g pavlake,

1 kašika kajmaka,

1 kašika putera ili maslaca,

500 grama mlade koprive,

100 sitnog sira,

malo jogurta,

100 grama bijelog brašna,

1 prašak za pecivo,

malo soli i

400 g projanog brašna.

Priprema:

Koprivu obariti pa u obarenu i procijeđenu koprivu dodati jaja, sir, pavlaku, kajmak, maslac, jogurt i umutiti.

Dodati so i brašno, prašak za pecivo i projano brašno. Sve sjediniti i peći u rerni na 220 stepeni oko pola sata, piše Krstarica.