Za ukusan domaći sok nije vam potrebno puno sastojaka, već biljke kojih ima na svakom koraku, posebno mjesto među njima zuzima kopriva.
Kopriva raste gotovo svuda, ali ako je berete, gledajte da to bude što dalje od zagađenih područja.
Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.
Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma.
Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj mjeri gubi, a koprivu u svežem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom, koji uzimanje svježe koprive može izazvati.
Poseduje antibakterijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje, piše Zadovoljna.rs.
Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim amino-kiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čine koprivu sjajnom biljkom za mnoge zdravstvene probleme.
Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma, utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.
Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajne su pogodnosti koje nam ova biljka donosi.
Sok do koprive – potrebni sastojci:
40 vrhova mlade koprive
1 kg limuna
4 l vode
5 limuntusa (50 g)
4 kg šećera
Sok od koprive – priprema:
Ubranu koprivu dobro operite u hladnoj vodi nekoliko puta. U blenderu sameljite što sitnije i ostavite da odstoji u posudi.
Dobro operite limun s korom, isjeckajte ga na četvrtine i izmiksujte u blenderu.
Usitnjenu koprivu i limun pomešajte, prelijte vodom, dodajte limuntus i dobro promješajte.
Mješavinu prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 časa. Onda koprive i limun procjedite i dodajte šećer. Ostavite da odstoji uz povremeno mješanje. Kada se šećer rastopi, možete da napravite sok.
U frižideru u staklenoj flaši sok koristite sedam dana, ili zaledite u plastičnim teglama u zamrzivaču, piše Zadovoljna.rs.