Magazin

Šta je zdravije – bjelance ili žumance? Mnogi ovo nisu znali

Ljudi često jedu jaja tako što odvajaju bjelanca – koja se smatraju zdravijom namirnicom, od žumanaca – ozloglašenih zbog velike količine masti, kalorija i holesterola.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK
Ilustracija

Osim toga, s obzirom da bjelanca obiluju proteinima, njihovo konzumiranje odvojeno od žumanceta, naročito je rasprostranjeno među onima koji se profesionalno, ili rekreativno, bave nekom fizičkom aktivnošću.

Šta sadrži žumance, a šta bjelance?

Žumanca imaju veći nivo holesterola i masti od bjelanaca, ali takođe imaju i veće nivoe kalcijuma, gvožđa, magnezijuma.

Višak natrijuma možda nije najbolji za naše telo, ali organizmu su potrebni i svi drugi minerali koje žumanca obezbjeđuju. Od vitamina, najznačajniji je veliki procenat vitamina A u njima.

Sa druge strane bjelanca se koriste u svemu, od ishrane do nege kože. Sastoje se uglavnom od proteina, koji pomažu u obnavljanju i rastu mišićnog tkiva.

Očigledne su prednosti bjelanceta, ali ne treba izbjegavati žumanca jer ćemo konzumiranjem cijelog jajeta obezbijediti potpun obrok. Međutim, ne treba ni pretjerivati – naročito oni koji paze na liniju.

Ukoliko vam je cilj da smršate, bjelanca jesu mudrija opcija – imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55.