Dobra vijest je što možete sebi olakšati bol pomoću prirodnih lijekova. Napravite sami jednostavan sirup koji pomaže kod upale grla. Ukoliko nemate bakterijsku infekciju ili patite od sezonskih alergija, vrlo vjerovatno se radi o padu imuniteta. Boravak u zatvorenim i zadimljenim prostorijama takođe može da izazove bolove u grlu.
Za pripremu ovog recepta potrebno vam je sjeme kima, voda i samo jedna kašika sirćeta. Kim je izuzetno zdrav začin. Ali sjeme kima mnogo je više od začina koji obogaćuje i čini jela ukusnim. Ove sjemenke koriste se u evropskoj i azijskoj kuhinji stotinama godina. Često se koriste kao dodatak hrani kao što su sir, jela od mesa i kiseli kupus.
Međutim, koristi se i u biljnoj medicini. Istorijski gledano, sjemenke kima su se koristile za liječenje svega, od problema sa lošim varenjem do nadusti u stomaku. Sjeme kima je takođe bogat izvor antioksidanasa. Unošenjem dovoljne količine antioksidanasa smanjenjuje rizik od srčanih oboljenja, ateroskleroze i visokog krvnog pritiska.
Za pripremu ovog narodnog lijeka potrebno vam je:
– 250 ml vode
– 80 grama mljevenog kima
– 1 kašika sirćeta
Sirće je prirodno je sredstvo za liječenje mnogih neprijatnosti i bolesti organizma. Rezultati istraživanja pokazuju da je uticaj jabukovog sirćeta na zdravlje ljudi veliki i da koristi dijabetičarima. Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji su uzimali dvije supene kašike jabukovog sirćeta prije spavanja, ujutru su po rezultatima imali poboljšanje nivoa šećera u krvi kao i opadanje nivoa holesterola i triglicerida, vrste štetne masti.
Pomaže u smanjenju krvnog pritiska i pomaže ljudima koji pate od alergije, artritisa, hronične malaksalosti, gripa, gihta. Koristi se u vidu obloga i kao sredstvo za utrljavanje kod proširenih vena i reumatskih bolesti. Otklanja osjećaj umora, grčeve i bolove u mišićima. Kada se pomiješa sa kimom I vodom može biti i odličan recept za bolno i upaljeno grlo.
Za pripremu ovog recepta sipajte 200 ml vode u šerpicu, dodajte mljeveni kim i stavite na ringlu da provri, smanjite ringlu i ostavite još 15 minuta. Kada smjesa postane gusta i ljepljiva dodajte još 50 ml vode i sačekajte da još jednom provri. Sklonite sa ringle, ostavite da se prohladi, pa dodajte sirće.
Pijte svakih 30 minuta po 1 supenu kašiku, i već poslije 2 sata moći ćete da osjetite olakšanje. Ovaj napitak preporučuje se svima koji su podložni čestim prehladama, imaju često upaljeno grlo i anginu, piše Krstarica.