BiH

Sobarica u Makarskoj optužila Banjalučanina za silovanje, uhapšen na granici sa BiH

Sudija istrage splitskog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 33-godišnjaku iz Banjaluke koji je uhapšen 30. juna ove godine u večernjim satima zbog sumnje da je tog jutra silovao dvanaest godina stariju sobaricu u jednom hotelu na makarskom području.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

U istražnom zatvoru završio je zbog opasnosti od bijega s obzirom da je državljanin BiH, a tereti ga se da je tog jutra oko 9.30 sati ušao u sobu hotela nakon što je prije toga nekoliko dana u tom hotelu proveo na ljetovanju sa suprugom i dvoje djece, i tada su se taman pakirali spremajući se odjaviti iz hotela.

Kad je došao u sobu, prema kaznenoj prijavi koju je policija podnijela splitskom ŽDO-u, zatekao je tu sobaricu te je počeo s njom razgovarati oko nekog oštećenja na jednom od kreveta u sobi da bi potom, u jednom trenutku, prišao blizu nje i privukao je snažno sebi te je počeo ljubiti. Ona se opirala i tražila od njega da prestane, no on ju je gurnuo na krevet, svojom desnom rukom držao ju je za lijevo rame, a drugom je rukom skinuo pantalone i natjerao je da ga oralno zadovolji. Nije pomoglo niti njeno opiranje pa ju je gurnuo na krevet i silovao je, piše N1.

Prema prijavi, sobarica je uspjela pobjeći nakon što se on okrenuo da ode u WC, pa ga je odgurnula nogama.

Nakon ovoga, muškarac je otišao iz sobe te cijeli taj dan proveo s porodicom na plaži, predvečer se uredno odjavio iz hotela, a uhapšen je tek kad je stigao na granicu s BiH gdje su hrvatski policajci, prilikom pregledavanja dokumenata, vidjeli da ga traže njihove kolege iz Makarske.

Muškarac je od trenutka hapšenja bio u šoku, na ispitivanju se psihički slomio i rasplakao govoreći kako ne može vjerovati šta mu se događa te je priznao da je bilo spolnog odnosa, ali tvrdi da nikakve prisile nije bilo i da je sobarica pristala na seks. Isto tako, navodno je kazao kako je prethodnih dana imao nekoliko puta vrlo kratku verbalnu i neverbalnu komunikaciju sa radnicom hotela koja je ukazivala na to da postoji određena doza njene zainteresovanosti za njega.

Nakon što ga je prijavila za silovanje, 45-godišnjakinja je odvedena i na doktorski pregled te je utvrđeno kako nema vidljivih tragova nasilja. Ukoliko predstojeća istraga pokaže osnovanost sumnje da ju je silovao uz upotrebu sile ili prijetnje, 33-godišnjaku za djelo za koje se tereti prijeti zatvorska kazna od tri pa do deset godina.

Prihvati notifikacije