Region

"Neizdrživo stanje na terenu"! Makarska donijela odluku, evo šta se zabranjuje

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH odobrilo je izmjene prostornog plana grada Makarske prema kojima će u tom gradu biti zabranjena višestambena gradnja i apartmanizacija, izvijestila je u srijedu gradska uprava.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Izmjene prostornog plana naći će se na sjednici Gradskog vijeća 22. decembra, a razlog je po riječima gradonačelnika Zorana Paunovića “neizdrživo stanje na terenu”.

“Ova izmjena prostornog plana je najvažnija odluka makarske gradske vlasti u proteklih nekoliko desetljeća te prvi korak da spasimo grad, pokušamo usmjeriti njegov razvoj u smjeru koji je održiv i zaustavimo daljnju betonizaciju”, poučio je gradonačelnik, a prenosi Hina.

Po njegovim riječima, iznimno zabrinjavajući rezultati studije turističkog nosivog kapaciteta, koje su nedavno predstavili potvrdili su da komunalna infrastruktura neće izdržati ako se nekontrolirana gradnja nastavi.

Paunović je naglasio da su u pitanju opskrba vodom, električnom energijom, javna odvodnja i normalno prometovanje gradom.

Studija turističkog nosivog kapaciteta, koju je Makarska napravila u suradnji s Institutom za turizam, potvrdila je da više od polovice stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljena dok se izgradnja od 2016. do 2019. udvostručila. Prostorni plan, donesen 2020. omogućava izgradnju još 10.000 dodatnih stambenih jedinica.

“To znači kako, nažalost, možemo očekivati nastavak gradnje i u godinama nakon donošenja izmjena Prostornog plana iz 2020. godine jer su u pitanju stare dozvole, koje, po zakonu, ne možemo mijenjati,” istaknuo je Paunović.

Objasnio je da službe nemaju izbora nego postupiti po zakonu, ali i dodao da u “tu podvlačimo crtu” pa više neće biti izdavanja novih dozvola.

Na vrhuncu sezone, pojašnjava Paunović, Makarska ima 2,2 posjetitelja po stanovniku, a procjena je kako postoji 10.000 neprijavljenih komercijalnih ležajeva te 1000 dovršenih stanova u kojima nitko nikada nije živio ni boravio!”.