Život

Bosnainfo u Makarskoj: Provjerili smo cijene pića i hrane u zimskom periodu

Za one malo dubljeg džepa tu su i restorani koji nude bogatu gastronomsku ponudu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Makarska, grad sa stogodišnjom tradicijom turizma uvijek je bila jedno od omiljenih ljetnih destinacija Bosanaca i Hercegovaca, a posebno omiljena među Sarajlijama.

Ekipa Bosnainfo portala je prošle sedmice bila u posjeti Makarskoj, gdje smo bili u prilici provjeriti zimski cjenovnik u ovom prelijepom jadranskom biseru i usporediti ga s cijenama u Sarajevu.

Prošle sezone prilično su bili česti medijski natpisi o bezobraznim poskupljenjima u turističkim središtima širom hrvatske, a Makarska se nekako posebno isticala.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Jedan od mnogobrojnih kafića na rivi u Makarskoj

Moramo napomenuti da su cijene van sezone nešto manje nego ljeti.

Kafa i kolači

Kava, kafa, kahva, taj gorki napitak crne boje koji se sve više pije u cijelom svijetu, predstavlja nezaobilazni ritual, naviku, pogotovo kod nas Bosanaca i Hercegovaca.

Svoju dozu kofeina potražili smo na rivi u jednoj od najeminentnijih caffe -slastičarni u Makarskoj za koju se može reći da je jedna od najpopularnijih.

Obični espresso košta 1,50 eura (3KM), dok je mala kafa s mlijekom 1,70 eura (3,40KM). Gazirani sokovi su 3,00 eura (5,90KM), dok, čaj ili gazirana voda koštaju koji cent manje.

Ako ste ljubitelj slastica i kolača, cijene su malo veće nego topli napitci. Ovo slatko zadovoljstvo nas je koštalo 2,90 eura (6KM) i to je najjeftiniji kolač u ponudi ovog Cafea. Cijene ostalih kolača idu i do 5,00 eura (10KM).

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Cijene pića iz ugostiteljskih objekata u Makarskoj

Nešto niže niz rivu se nalazi poznati stari gradski hotel koji nudi zimski meni. Za tradicionalno kuhano vino morat će te izdvojiti 3,00 eura, kao i za toplu čokoladu koja također košta 3,00 eura (6KM).

Ako ste gladni želiti nešto prigristi, pileći hamburger košta 9,0 eura (18KM), dok će vas jedna pica koštati 7 eura (14KM). Deserti poput palačinaka i kolača se kreću između 4.50 i 5.00 eura (10KM).

Gastronomska ponuda

Za one malo dubljeg džepa tu su i restorani koji nude bogatu gastronomsku ponudu. Tako će te za neko tradicionalno jelo poput škampi morati izdvojiti 28.00 eura, kao i za ribu koja je također 28.00 eura (56KM).

Ako ste više ljubitelj crvenog meso tu je biftek na žaru za 34.00 eura (68KM), a ljubitelji paste će morati za jednu porciju izdvojiti 21.00 euro (42KM).

I za kraj smo ostavili noćne klubove koji rade i zimi. Iako nije sezona ovaj prelijepi dalmatinski gradić je u večernjim satima ispunjen šetačima i turistima.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Tako će vas dva pića u jednom od klubova doći oko 8 eura (16KM). Jedno pivo (Heineken) košta 4.40 eura (9KM), dok jedna čaša vina košta 5.00 eura (10KM).

Narudžba flaše nekog od alkoholnih pića varira između 80 i 120 eura.

Ako usporedimo cijene kafe, sokova i kolača sa Sarajevom (neka prosječna cijena kafe u Sarajevu je 3KM, kolača 4-5KM), možemo reći da su one približno iste, s tim da se Makarska nalazi u EU i da PDV iznosi 25%(u BiH, PDV je 17%), dok su cijene hrane i alkoholnih pića u restoranima nešto veći nego u Sarajevu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO