BiH

Škobić objasnio ko može osobu prisilno smjestiti u ustanovu socijalne zaštite

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je utvrdila te u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Federalni ministar pravde Vedran Škobić kazao je danas na pres-konferenciji da su ti zakoni ustvari implementacija odluke Evropskog suda za ljudska prava koja datira još iz 2015. godine.

– Direktno se tiče Zakona o vanparničnom postupku Porodičnog zakona i to dijela koji se ranije zvao oduzimanje poslovne sposobnosti, a sada po zakonskom rješenju će se zvati ograničavanje poslovne sposobnosti. Evropski sud je prepoznao tu nepravilnost, jer nije tačno da su sve osobe za oduzimanje poslovne sposobnosti, istakao je ministar.

Škobić je naveo da zakonsko rješenje sada predviđa mogućnost da se tačno navede koje određene poslove je osoba sposobna da obavlja, a koje ne.

Naglasio je da ta dva zakona definišu i ko ima pravo osobu lišiti slobode i smjestiti je u ustanove socijalne zaštite.

Mišljenje Evropskog suda je, dodao je, da to može samo sud te da se izmjene upravo tiču tog postupka kada se radi o odlučivanju o prisilnom smještaju soba u ustanove za socijalno zbrinjavanje.

Napomenuo je da je Vijeće Evrope dalo pozitivno mišljenje na te izmjene zakona te smatra da će biti usvojeni u Parlamentu FBiH.

Prihvati notifikacije