Magazin

Ovo je 10 čudnih i neobičnih zakona koji važe u zemljama Evrope

U nekim evropskim zemljama poput Njemačke, Austrije i Danske nije ilegalno pobjeći iz zatvora.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Osobi koja služi zatvorsku kaznu neće se produžiti zatvor zbog pokušaja bijega zakonodavci smatraju da je želja za slobodom prirodna i da se ne smije sankcionirati.

Neobični zakoni i pravila sastavni su dio života. Oni su svojevrsni svjedoci određenog vremena i ljudi koji upravljaju nekim područjem. I da, većina njih postoji jer ih se nitko nije sjetio promijeniti otkako su doneseni.

Pročitajte još

Neki su pak izglasani kako bi se svrgnula pozornost na određeno mjesto ili kraj. Zabavite se i provjerite neke od najčudnijih europskih zakona i pravila.

Visina kazne za prebrzu vožnju u Finskoj ovisi o vašim mjesečnim prihodima – što vam je plaća veća, to će i kazna biti viša. Anssi Vanjoki, bivši direktor Nokije, morao je platiti kaznu od 116.000 eura 2002. godine kad je uhvaćen da vozi motor 75 kilometara na sat na mjestu gdje je ograničenje brzine bilo 50 kilometara na sat.

Tokom Oktoberfesta u Münchenu niko nije nikada legalno pijan, bez obzira na to koliko je alkohola konzumirao.

U nekim europskim zemljama poput Njemačke, Austrije i Danske nije ilegalno pobjeći iz zatvora. Osobi koja služi zatvorsku kaznu neće se produžiti zatvor zbog pokušaja bijega – zakonodavci smatraju da je želja za slobodom prirodna i da se ne smije sankcionirati. Osoba će se kazniti samo ako prilikom bježanja prekrši zakon – npr. razbije prozor i tako ošteti tuđu imovinu, pobjegne sa zatvorskom odjećom ili napravi sličan ilegalni čin.

Svako dijete rođeno u Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochu u Walesu mora znati slovkati ime svojeg grada do šestog rođendana te ga naglas izgovoriti do 34. godine života.

U Francuskoj je ilegalno nazvati svoju svinju Napoleon iako je prošlo više od 200 godina od smrti tog cara. Zakon datira iz 1881., a donesen je kako se narod ne bi na taj način iskazivao nepoštivanje prema Napoleonu Bonaparteu.

Pročitajte još

U Grčkoj je 2002. godine donesen zakon o zabrani igranja elektroničkih igara na javnim mjestima, a sve kako bi se smanjio broj kockara u zemlji. Zakon je prestao vrijediti tek 2011. godine.

Razvod braka ilegalan je u Vatikanu.

Iako je Monaco u svijetu poznat kao jedna od najistaknutijih europskih destinacija za kockanje, stanovnici ove mikrodržave ne smiju kockati u monegaškim kasinima. Zabranjen im je i ulazak u monegaška kasina, osim ako nisu zaposleni u njima.

U francuskom gradu Chateauneuf-du-Pape 1954. godine zabranjeno je nadletavanje i slijetanje letećih tanjira. Anti-NLO zakon donio je veliku popularnost gradu, pa se pretpostavlja da mu je to bila i glavna namjena.

U Sevilli je ilegalno sušiti donje rublje na štriku na otvorenom prostoru. Na štriku se smiju sušiti drugi odjevni predmeti, ali ne i gaćice te grudnjaci. Uhvate li vas u prekršaju, možete platiti kaznu u visini i do 3000 eura.