Politika

Opozicioni poslanici NSRS-a zahtijevaju od delegata u Domu naroda BiH da obore usvojene zakone ili...

"SNSD sa trojkom i HDZ-om krenuo je u usvajanje zakona mimo stava Narodne skupštine Republike Srpske kojim je jasno definisano da je prvi zakon koji treba biti usvojen je zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se ukinuo mandat stranim sudijama.

FOTO: N1
FOTO: N1

Izigrana je Narodna skupština koja se opet pokazala kao sredstvo u rukama jednog čovjeka”, poruka je sa sastanka Kluba poslanika SDS-PDP-Lista za pravdu i red koji je održan danas u Istočnoj Ilidži.

Tvrde da je “evidentno kršenje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske koji su od krupnog nacionalnog značaja kojima Milorad Dodik ovih dana trguje sa svojim partnerima iz trojke u Sarajevu”.

“Tražimo posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske sa informacijom šta je učinjeno po pitanju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske koji su bili veoma decidirani. Zaključcima je rečeno jasno da je prioritet Republike Srpske rad na zakonu o Ustavnom sudu BiH koji podrazumijeva odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i da se dok ovaj zaključak ne bude proveden, nema odlučivanja o drugim temama i zakonima u Parlamentu BiH“, rekao je Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

On je pozvao delegate Doma naroda BiH “obore zakone koje su doneseni u Predstavničkom domu prije zakona o Ustavnom sudu BiH”.

„Ukoliko u roku od sedam dana ne bude sazvana posebna sjednica Narodne skupštine Repubike Srpske, u sljedeći petak ćemo pozvati sve poslanike Narodne skupštine da održimo zajednički sastanak gdje ćemo ove teme staviti na dnevni red“, kazao je Miličević.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kazao je da je posljednjih nekoliko dana u toku “opasan napad Milorada Dodika na Republiku Srpsku, na njen ustavni poredak i na Narodnu skupštinu Republike Srpske”.

„SNSD i Dodik negiraju odluke Narodne skupštine Republike Srpske i na taj način pokazuju svoje pravo lice falsifikatora. A sve zarad jedne ministarske pozicije i kumovske zgrade za Upravu za indirektno oporezivanje.Zaključci su rekli prvo zakon o Ustavnom sudu BiH u Parlamentu BiH pa sve drugo, a ne spominjanje novog zakona o Ustavnom sudu na stepenicama Savjeta ministara kao što to radi Staša Košarac“, naveo je Borenović.

On je kazao da očekuje da se obustave bilo kakve zakonodavne aktivnosti dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH.

„Čestitao bih zaovi Gorice Dodik brilijantan intervju i još jednu direktorsku funkciju u prvoj familiji Republike Srpske. Na ljutu ranu ljutu travu i ako nam ne dozvole posebnu sjednicu, najavljujem okupljanje ispred Narodne skupštine Republike Srpske.Narodna skupštine nije prćija ni Nenada Stevandića, ni Milorada Dodika, ni Gorice Dodik. Moramo se boriti da oslobodimo Republiku Srpsku iz ralja ljudi koji su izgubili zdrav razum“, poruka je Nebojše Vukanovića, predsjednika Liste za pravdu i red, prenosi N1.

Prihvati notifikacije