BiH

Semir Efendić pozvao na proteste ispred Tužilaštva BiH: "Uputit ćemo pismo generalnom sekretaru UN-a"

Fondacija Istina za Goražde organizuje proteste koji će se održati u ponedjeljak, 21. augusta od 12 do 13 sati ispred Tužilaštva i Suda BiH u Sarajevu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Protesti se organizuju protiv nepravednog progona pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH, kojima se žele negirati prošlost i činjenice utvrđene i presuđene u dva suda Ujedinjenih nacija u Hagu.

Semir Efendić, načelnik sarajevske opštine Novi Grad pozvaoje sve patriote da se pridruže ovom skupu.

– Progonom naših branitelja pokušavaju se nametnuti laži kojima se štiti agresor. Istovremeno, ne procesuiraju se zločinci koji su Sarajevo, Goražde, Žepu, Tuzlu i Bihać držali u okruženju i ubijali civile iako su to bile zaštićene zone Ujedinjenih nacija. Cilj protesta je borba za istinu i pravdu!

Posljednji slučaj, koji je prelio kap, je podizanje optužnice protiv 13 pripadnika Armije RBiH koji su branili Podrinje i Goražde, a koji su optuženi za najteža djela čak i genocid nad Srbima! To je nastavak sistemskog progona najboljih sinova jedine nam Domovine.

“Ovim putem, pozivamo vas da svojim prisustvom date podršku skupu sa kojeg će se poslati jasne poruke i ozbiljni zahtjevi na sve relevantne domaće i međunarodne adrese, a čiji cilj će prije svega biti insistiranje na dosljednom provođenju Strategije za procesuiranje ratnih zločina (posebno Aneksa B), kako bi se zaustavio smišljeni poduhvat izmjene karaktera rata, izjednačavanje žrtve i agresora te ponižavanje branitelja Bosne i Hercegovine. Kao i zahtjev da se formira međunarodna komisija koja će istražiti dešavanja u Podrinju, kao i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, odnosno nastaviti rad Haškog tribunala koji Tužilaštvo BiH želi da izbriše.

Sa protesta u Sarajevu uputit ćemo pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija obavještavajući ga o nepoštivanju rezolucije UN-a kojom je pokrenuto osnivanje Suda i Tužilaštva BiH, nepoštivanju haškog naslijeđa, kao i o tome da Tužilaštvo BiH progoni branitelje iz zaštićenih zona dok ne procesuira one koji su te zone držali u okruženju i svakodnevno ubijali civile i djecu. Masovni odziv je važan kako bi poruke koje ćemo poslati bile jače i glasnije. Zbog toga očekujemo vaš dolazak, kao i da pozovete što je više moguće ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu i kojima je stalo do odbrane istine i pravde” – poručio je Efendić.

Prihvati notifikacije