Svijet

Šef iranskog predsjedničkog ureda Ismaili svjedočio o padu Raisijevog helikoptera

Šef kabineta iranskog predsjednika Ghulam Hussein Ismaili izjavio je da su uslovi i vrijeme bili ekstremno normalni tokom navigacije leta tri helikoptera, uključujući i helikopter u kojem se nalazio predsjednik Irana Ebrahim Raisi, prenosi Anadolu.

FOTO:  EPA-EFE/AHMED JALIL
FOTO: EPA-EFE/AHMED JALIL
arhiva

Predsjednik Irana Raisi i još nekoliko visokih zvaničnika te zemlje poginuli su u padu helikoptera u nedjelju na povratku sa ceremonije otvaranja brane na iransko-azerbejdžanskoj granici.

U izjavi za iranski državni kanal IRIB, Ismaili je rekao da je bio u jednom od tri helikoptera u kojima su bili iranski zvaničnici, te da su predsjednik i njegova pratnja putovali u drugom helikopteru.

Rekao je da je na početku leta bilo vedro vrijeme i da su sa brane krenuli prema Tabrizu.

Oblačno vrijeme

Navodeći da su putovali oko pola sata u području pored rudnika bakra Songon, Ismaili je dodao da su se oblaci gomilali u dolini pored rute.

“Dno doline bilo je maglovito, ali je vrijeme bilo vrlo vedro i rekao. Bilo je oblaka na malom području ove tačke, ali u pogledu visine leta, bili smo na istom nivou sa ovim oblacima ili čak malo niže“, rekao je on.

Ismaili je dalje kazao da je Mustafavi, komandant helikopterske flote i pilot helikoptera koji je prevozio predsjednila Raisija, dao komandu ostalim helikopterima da dobiju visinu i odu iznad oblaka i tako nastave let.

“Helikopteri su išli iznad oblaka. Naš je bio helikopter broj 3. Helikopter u sredini nosio je predsjednika. Ispred je bio još jedan helikopter. Naš pilot je nakon 30 sekundi shvatio da glavni helikopter sa predsjednikom nije više s nama. Uslovi su bili krajnje normalni i obični i ni po čemu teški. Čak i na letovima nekih avio-kompanija ima turbulencija, ali na ovoj ruti je sve bilo normalno i oblaci su odmah nestali. Tada smo bili po bezoblačnom vremenu, mogli smo da vidimo greben planine pod našim nogama, a u blizini je bio i rudnik bakra Songun“, kazao je Ismaili.

Pročitajte još

Ističući da se pilot helikoptera u kojem je bio vratio u potragu za helikopterom u kojem je bio predsjednik Raisi, Ismaili je rekao da je pitao kopilota zašto se vraćaju, a da mu je on rekao da jedan helikopter nedostaje u floti i da pretpostavljaju da se radilo o prinudnom slijetanju, jer nisu imali komunikaciju s posadom minut i pol.

Ismaili je kazao da su nekoliko puta obišli to područje, ali da nisu mogli vidjeti dobro ispod, zbog oblaka.

“Nije bilo moguće da prođu ispod oblaka. Nakon nekoliko obilazaka, sletjeli smo blizu rudnika Songon“, rekao je on.

Ismaili je dodao da je kontaktirao imama i hatiba iz Tabriza Muhameda Alija Al-i Hashima, koji je bio u istom helikopteru sa predsjednikom Raisijem, i pitao ga gdje se nalaze.

“Rekao je da je ispod drveća. Kada sam pitao da li su ostali prijatelji dobro, odgovorio je da ne vidi nikoga, da je sam, i da ne razumije šta se dešava. Dao je informaciju da se nalazi u šumskom području i započeli smo spasilačke aktivnosti. U rudniku bakra bila su odgovarajuća vozila i sa spasiocima smo stigli na mjesto za koje smo mislili da je mjesto nesreće“, kazao je on.

Trenutna smrt

Navodeći da je sa Hashimom razgovarao otprilike tri ili četiri puta, Ismaili je rekao da su s njim u kontaktu ostali oko tri li četiri sata, ali da je iz njegovih odgovora bilo jasno da nije dobro.

Dodao je da su kasnije saznali da je druge putnike u helikopteru zadesila trenutna smrt pri nesreći i da je to bilo jasno i po stanju tijela koja su poslije pronađena.

Olupina iranskog helikoptera, u čijem padu je poginuo predsjednik Raisi, šef iranske diplomacije Hussein Amir-Abdollahian i drugi zvaničnici, pronađena je angažmanom turske bespilotne letjelice Bayraktar Akinci. Niko od putnika nije preživio.

Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik Irana, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika.