Svijet

State Department se oglasio nakon nesreće iranskog predsjednika

Američki State Department objavio je u nedjelju da pomno prati razvoj događaja u vezi sa nesrećom helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je kako se navodi izvršio "tvrdo slijetanje".

predsjednik Irana
FOTO: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

„Pomno pratimo izvještaje o mogućem tvrdom slijetanju helikoptera u Iranu sa iranskim predsjednikom i ministrom vanjskih poslova. U ovom trenutku nemamo više komentara“, rekao je portparol američkog State Departmenta.

Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi navodno je tvrdo sletio zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom.

Zamjenik guvernera istočnog Azerbejdžana Jabbarali Zakiri izjavio je da su dva od tri helikoptera u Raisijevom konvoju sletjela, dok se jedan srušio.

Pročitajte još

Raisi je u vrijeme nesreće bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashem.

Na lice mjesta poslano je 40 timova za brzo reagovanje kako bi pomogli u operaciji potrage i spašavanja.

„Riječ je o timovima iz gradova Teherana, Alborza, Ardabila, Zanjana i istočnog i zapadnog Azerbejdžana, uključujući 200 hitnih i specijalizovanih spasilaca“, rekao je predsjednik iranskog Crvenog polumjeseca Pir Husein Kulivend.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog prinudnog slijetanja helikoptera u kojem su bili Raisi i njegova delegacija.

„Danas, nakon sastanka sa predsjednikom Islamske Republike Iran Ibrahimom Raisijem, ozbiljno smo zabrinuti zbog vijesti da je helikopter u kojem je bila visoka delegacija prinudno sletio“, naveo je Aliyev na društvenoj X i dodao da je Azerbejdžan spreman pružiti svaku vrstu podrške.