Svijet

Ko će naslijediti iranskog predsjednika?

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian poginuli su u nedjelju u helikopterskoj nesreći.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Prema Ustavu Irana, prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber preuzet će dužnost predsjednika zemlje na 50 dana, javlja Anadolu.

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian poginuli su u nedjelju u helikopterskoj nesreći.

Pročitajte još

Desetine hitnih spasilačkih timova upućeno je u planinsko područje u sjeverozapadnoj iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan, gdje se nesreća dogodila u nedjelju popodne.

Tokom narednih 50 dana, vijeće koje se sastoji od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i šefa pravosuđa mora osigurati održavanje novih izbora.

Član 131. Ustava Irana to predviđa, u slučaju smrti ili bolesti aktuelnog predsjednika.

“U slučaju smrti, smjene, ostavke, odsutnosti ili bolesti predsjednika duže od dva mjeseca, ili u slučaju da je mandat predsjednika istekao, a novi predsjednik još nije izabran zbog smetnji, prvi potpredsjednik preuzima sva ovlaštenja i odgovornosti uz saglasnost rukovodstva, a vijeće koje čine predsjednik Parlamenta, šef pravosuđa i prvi potpredsjednik dužno je da u najkraćem mogućem roku obezbijedi održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora, u periodu od 50 dana”, navodi se u spomenutom članu.

Raisi je izabran za predsjednika Irana 2021. godine nakon što je odnio ubjedljivu pobjedu, sakupivši 17,9 miliona glasova od 28,9 miliona glasača.