Svijet

Iranci objavili uzrok pada helikoptera predsjednika Raisija

Helikopter koji se srušio dok je prevozio iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova nije imao uključen signalni sistem.

FOTO: EPA-EFE/AHMED JALIL
FOTO: EPA-EFE/AHMED JALIL

Uzrok pada helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik je tehnički kvar, objavio je iranski državni medij, a prenio Washington Post.

Kratko su naveli kako se nesreća dogodila nakon tehničkog kvara te da nema naznaka zločina.

Podsjetimo, iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova poginuli su jučer u padu helikoptera. Iranska državna agencija prvotno je kao uzrok nesreće navodila loše vrijeme na tom području zbog čega se helikopter zabio u sam vrh planine. Nakon toga se zapalio, a od njega je ostao samo rep, prenio je N1.

Pročitajte još

Helikopter “nije emitirao nikakav signal”

Helikopter koji se srušio dok je prevozio iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova nije imao uključen signalni sistem ili nije posjedovao takav sistem”, rekao je ranije turski ministar prometa Abdulkadir Uraloglu.

Uraloglu je rekao novinarima da su vlasti, pošto je Iran pao u zonu odgovornosti Turske za hitne intervencije, provjerile ima li signala iz helikoptera nakon što su čule da se srušio.

“Ali, nažalost, mislimo da je najvjerovatnije signalni sustav bio isključen ili da helikopter nije imao taj signalni sustav jer bismo te signale sigurno vidjeli, ali oni ovaj put nisu bili vidljivi”, rekao je.