Svijet

Iranski ministar unutrašnjih poslova Vahidi: Helikopter u kojem je bio predsjednik morao je prinudno sletjeti zbog loših vremenskih uslova

Prvi izvještaji govore da je helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi (63) grubo prizemljio, objavila je u nedjelju državna televizija dodajući da su na mjesto incidenta upućene hitne službe.

IRAN
FOTO: TASNIMNNEWS

Iranski mediji prenose kontradiktorne informacije o tom događaju za koji još nema službene potvrde, javlja Hina.

Raisi je putovao u iransku pokrajinu Istočni Azerbajdžan. Državna televizija objavila je da se incident dogodio u blizini granice Jolfe, oko 600 kilometara sjeverozapadno od Teherana. Spasioci su pokušavali doći do mjesta nesreće, ali su ih ometali loši vremenski uvjeti – jaka kiša i vjetar.

Ranije u nedjelju Raisi je posjetio Azerbajdžan gdje je s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom svečano otvorio branu.

Iranska vojna zračna flota uglavnom datira iz 1979. godine, a međunarodne sankcije otežavaju nabavku dijelova za njih. Raisi se smatra štićenikom iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija, a neki analitičari sugeriraju kako bi upravo on mogao zamijeniti 85-godišnjeg vođu nakon njegove smrti ili ostavke.

Raisi je pobijedio na predsjedničkim izborima u Iranu 2021., na izborima koji su zabilježili najmanji odaziv u historiji Islamske Republike. SAD ga je sankcionirao zbog njegove umiješanosti u masovna pogubljenja hiljada političkih zatvorenika 1988. godine na kraju krvavog iransko-iračkog rata.

Također je naoružavao Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine i pokrenuo masivni napad bespilotnim letjelicama na Izrael usred rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Nastavio je naoružavati “proxy” grupe na Bliskom istoku, poput jemenskih Huti i libanonskog Hezbolaha.