Politika

SDA upalila alarm: "Nikšićeva vlada se za godinu dana zadužila milijardu KM! Ono što slijedi…!"

Posljednjim odlukama o zaduživanju u ukupnom iznosu od 430 miliona KM, Vlada FBiH je nastavila praksu neodgovornog zaduživanja Federacije, započetu od samog dolaska na vlast, saopćeno je danas iz SDA.

Bakir Izetbegović
FOTO: BOSNAINFO

“Ukupnim zaduženjima, koja od nametanja aktuelne vlasti premašuju milijardu KM, neodgovorna i rastrošna Vlada FBiH dovodi u pitanje ekonomsku stabilnost FBiH, koja je mukotrpno uspostavljana u posljednja dva mandata.

Takvom praksom će sasvim sigurno biti dovedena u pitanje stabilnost budžeta već u ovom mandatu, a naročito stabilnost penzionih i socijalnih fondova”, navode u saopćenju.

Dodaju da je “umjesto adekvatnog povećanja penzija i socijalnih naknada, te obećavanog povećanja minimalne plaće na 1.000 KM, nametnuta vlast povećala plaće premijeru i ministrima za oko 400 KM, što se finansira novim kreditnim zaduženjima i emisijama obveznica”.

Ukoliko ovako nastavi Nikšićeva Vlada će ovaj entitet i njegove građane postupno uvesti u dužničko ropstvo, dovesti u pitanje budžetske fondove i dodatno opteretiti privredu, što se već manifestuje gašenjem velikih proizvodnih pogona u posljednjih nekoliko mjeseci. Postojeći broj radnika sasvim sigurno neće moći nositi teret finansiranja javnih fondova i dugova koje ubrzano akumulira nametnuta vlast”, zaključuju iz SDA.

Prihvati notifikacije