BiH

Nikšić u Tuzli: Shvatam frustraciju građana zbog blokade puteva

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić  sastali su se danas u Tuzli s gradonačelnikom tog grada Zijadom Lugavićem kako bi razgovarali o projektima koje će biti realizirani u ovoj godini uz pomoć Vlade Federacije BiH.

Nermin Nikšić
FOTO: FENA

Premjer Nikšić je kazao da su razgovarali o velikom broju projekata te da su se najviše fokusirali na magistralni vrelovod, koji je veoma značajan za širenje mreže toplifikacije i grijanja Tuzle za koji je Vlada u budžetu izdvojila 10 miliona KM.

– Ostali projekti koji se  tiču vodosnabdijevanja i putne infrastrukture su u budžetu prikazani kao ukupne sume. Za apliciranje je potrebno izraditi projekt – pojasnio je Nikšić.

Dodao je da su u budžetu FBiH izdvojene samo dvije stavke po nazivu, a to su vrelovod u Tuzli i bazen u Mostaru.

Govoreći o putnoj deblokadi u Tuzli, Nikšić je kazao da razumije frustraciju građana, te je podsjetio da je u prvom mandatu počeo uređivati to pitanje, ali da su građani povjerenje dali nekim drugim strankama.

– Pokušavat ćemo da napravimo nove rezultate, želja nam je da napravimo ekspanziju investicija u javne saobraćajnice – kazao je premijer Nermin Nikšić.  

Pročitajte još

 Ministar Lakić je kazao da su za projekt magistralnog vrelovoda već pozicionirana sredstva u budžetu.

– Kompletan projekt je procijenjen na 80 miliona KM. Prva faza je oko 1,8 kilometara za što je potrebno manje od 20 miliona, od čega je Vlada FBiH osigurala pola. Od drugih izvora ćemo očekivati sredstva kako bi se završila prva faza projekta – kazao je.

Dodao je da je potrebno izraditi utrošak sredstava, nakon čega započinju realizaciju projekta.  

Gradonačelnik Lugavić je dodao da su razgovarali i o velikom broju projekata za koje će aplicirati za finansiranje iz sredstava Vlade FBiH, posebno u tri pravca.

– To je daljnji nastavak širenja mreže toplifikacije, produžetak južne saobraćajnice i izgradnja nekoliko kružnih tokova te izgradnja i proširenje vodovodne mreže na visinske zone, odnosno na mjesta koja nemaju vodu – istakao je.

Kazao je da su razgovarali i o početku eksproprijacije za izgradnju autoputa Tuzla – Brčko – Orašje, gdje su osigurana  sredstva te da će ove godine početi s tim.

– Tuzla će uskoro dobiti prve metre autoputa – kazao je.

Zahvalio je Vladi FBiH na podršci koju su do sada davali i koju će davati u budućem periodu, posebno na najznačajnijim projektima za građane.