Politika

Izetbegović: Predsjednik Hrvatske ne mora imati dobre odnose sa strankama i liderima, ali će institucije BiH, kao i Bošnjake, sigurno poštovati

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović jučer je izjavio kako „sa svima ima u BiH ima dobre odnose osim sa SDA i Bakirom Izetbegovićem“.

Bakir Izetbegović
FOTO: FENA/ALMIR RAZIĆ

Lider SDA se danas oglasio i poručio kako bi bio zabrinut da su odnosi sa Milanovićem drugačiji.

“Njegova konstantna odbrana Dodika kao „dobrog Srbina kojeg želi za susjeda“, relativiziranje nastraja na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, izjava da bi pravosudne institucije naše zemlje trebale „držati prste dalje od Dodika“, stalno miješanje u unutrašnja pitanja i vrijeđanje Bosne i Hercegovine u stilu „prvo sapun pa onda parfem“, te šovinističko svođenje Bošnjaka na „sarajevsku čaršiju“, mnogo govore o negativnoj metamorfozi koju je kroz vrijeme doživio ovaj “ljevičar“, koji je ne tako davno na predizbornim skupovima u BiH podržavao Željka Komšića”, naveo je Izetbegović.

Dodao je kako posljednja izjava predsjednika Hrvatske govorio dosta i o SDA, njenoj dosljednosti koja je, kako kaže, uvijek smetala i kvarila planove nacionalistima sa istoka i zapada.

“Napade takvih mi u SDA doživljavamo kao priznanje i kompliment. Uostalom, predsjednik Hrvatske može, ali i ne mora imati dobre odnose sa pojedinim strankama i njihovim liderima, ali će institucije Bosne i Hercegovine, kao i Bošnjake, sigurno poštovati. To će, kad-tad, i on i svi ostali, morati naučiti “, zaključio je Izetbegović u izjavi na društvenim mrežama.