Politika

Bakir Izetbegović se oglasio: "Ko dokaže da posjedujem bilo šta osim navedenog u imovinskom kartonu, sve unaprijed poklanjam"

Nakon izvještaja State Deparmenta o BiH u kojem se pored ostalih spominje i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, Izetbegović je te navode demantirao putem svog Facebook profila.

bakir izetbegovic
FOTO: BOSNAINFO

Reakciju Izetbegovića prenosimo u cijelosti:

“U novom izvještaju State Departmenta o Bosni i Hercegovini, očigledno koncipiranom u Sarajevu, objavljene su nove neistine o meni.

Kao i u ranijim slučajevima, za iznesene teške optužbe ne iznose se nikakvi dokazi. Tome najbolje svjedoči formulacija iz izvještaja da „bh. mediji izvještavaju da je Mahmuljin navodno boravio u vili u vlasništvu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, što je podstaklo optužbe bosanskih Srba da se procesuiraju samo navodni ratni zločinci bosanskih Srba“.

Sve je bazirano na laži koju je prošle godine izrekao incidentni i neozbiljni Ibran Mustafić, do čijih nesuvislih tvrdnji niko ozbiljan ne drži, a prenijeli uglavnom portali pod direktnom kontrolom SNSD-a i HDZ-a. Nijedan medij koji drži do profesionalnih normi nije prenio tako glupave tvrdnje, niti bi se takve tvrdnje o bilo kome trebale objavljivati bez provjere i dokaza.

Za takvu vrstu lažnih vijesti pogotovo ne bi trebalo biti mjesta u izvještaju State Departmenta. To što se u Izvještaju koristi formulacija NAVODNO, i što se poziva na pisanje neimenovanih medija, jasno ukazuje na činjenicu da su i autori svjesni da je riječ o neistini i najobičnijoj gluposti.

Do sada nisam podnosio tužbe protiv lažova, kao ni protiv medija i novinara koji bez ikakve provjere objavljuju i prenose laži. Međutim, prinuđen sam da ubuduće to učinim za svaku izgovorenu ili napisanu laž i klevetu.

Što se tiče moje imovine, ona je navedena u mom imovinskom kartonu i javno je dostupna. Ne posjedujem ništa mimo toga, niti u zemlji niti izvan Bosne i Hercegovine.

Onima koji su uspjeli ubaciti neozbiljne laži u Izvještaj najozbiljnije državne institucije SAD, i svakome ko dokaže da posjedujem bilo šta osim navedenog u imovinskom kartonu, sve unaprijed poklanjam.”