Politika

Scholz: Želimo da Zapadni Balkan i Ukrajina krenu naprijed putem EU

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je kako se njegova zemlja složila s partnerima da će nastaviti pružati sveobuhvatnu podršku Ukrajini koliko god bude potrebno.

FOTO: 
CLEMENS BILAN / EPA
FOTO: CLEMENS BILAN / EPA

Kazao je kako žele da Ukrajina, kao i zemlje Zapadnog Balkana krenu naprijed putem Europske unije (EU).

“Saglasni smo da ćemo nastaviti pružati sveobuhvatnu podršku Ukrajini sve dok je to potrebno. To se odnosi i na ratno razdoblje i na razdoblje obnove nakon završetka rata”, rekao je Scholz na konferenciji za novinare nakon sastanka s finskim premijerom Petterijem Orpom.

Navodeći da su s Orpom razgovarali o tome kako se Europska unija (EU) može i treba pripremiti za pristupanje novih država, Scholz je rekao:

“Zato što želimo da zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i Gruzija krenu naprijed putem EU-a i podržavamo ih u tom smislu. U svom govoru u Pragu prošlog ljeta, rekao sam EU-u koju domaću zadaću trebamo napraviti da bismo to postigli. Jasno sam rekao, jer EU može ispuniti svoj mandat geopolitičke unije samo ako je u dobroj poziciji.”

Dodao je kako očekuje da bi turski parlament nakon ljeta trebao dati zeleno svjetlo ulazak Švedske u NATO.

“Mislim da će se (riječi predsjednika Erdogana) odraziti i na praksu. Ovo je nešto što i mi želimo brzo. Švedska će se vrlo dobro uklopiti u NATO, što će uvelike povećati našu zajedničku sigurnost”, rekao je Scholz.