Magazin

Savršen ručak za zimu: Recept za fino varivo od kupusa koje morate probati

Dodatnu dubinu okusa u ovom varivu podarit će nasjeckana panceta ili špek, ali i miso pasta koju karakterizira koncentrirani slani okus s fermentiranim natruhama ljutine.

FOTO: COOLINARIKA.COM
FOTO: COOLINARIKA.COM

Varivo od povrća odličan je izbor za ručak ili večeru u bilo kojem doba godine, a pogotovo u zimu. Mrkva, celer i svježi kupus bit će sjajna baza za zimsko varivo koje trebate oplemeniti izvorima biljnih bjelančevina poput recimo zelene leće.

Pročitajte još

Dodatnu dubinu okusa u ovom varivu podarit će nasjeckana panceta ili špek, ali i miso pasta koju karakterizira koncentrirani slani okus s fermentiranim natruhama ljutine.

Varivo od leće i kupusa bit će gotovo u otprilike 45 minuta. Najbolje ga je poslužiti s kriškom domaćeg kruha, a po želji možete dodati i malo gustog grčkog jogurta.

Varivo od kupusa i leće – sastojci:1 l povrtnog temeljca500 g svježeg kupusa300 g šampinjona200 g zelene leće100 g špeka2-3 mrkve2-3 stapke celera2-3 češnja češnjaka2 žlice miso paste1 luksol i papar po željibiljno ulje po željigusti jogurt za posluživanjeVarivo od kupusa i leće – priprema:Nasjeckajte špek na kockice i prepržite u zagrijanom loncu. Izvadite prepržene komadiće špeka i stavite sa strane.Ne preostaloj masnoći prepržite nasjeckane šampinjone. Kada dobiju lijepu zlatno-smeđu boju izvadite ih iz lonca i stavite sa strane.U lonac dodajte malo ulja po želji, pa na njemu prepržite nasjeckani luk, mrkve i stapke celera. Pirjajte sve zajedno oko pet do sedam minuta na laganoj vatri, odnosno dok povrće ne omekša.Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.Dodajte miso pastu i sve dobro promiješajte.Podlijte sadržaj lonca s povrtnim temeljcem. Ubacite u lonac i ispranu te ocijeđenu zelenu leću te nasjeckani kupus. Vratite u lonac prepržene komadiće špeka i šampinjone.Kuhajte sve zajedno oko pola sata, odnosno dok leća ne bude termički obrađena do kraja. Dodajte soli i papra po želji, a varivo poslužite s gustim jogurtom. Dobar tek!