Magazin

SAVJET NUTRICIONISTE Ko ima slab stomak salata od paradajza i krastavaca nije za njega

Krastavci, paradajz, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja - jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Ruski nutricionista Alena Paretsku objašnjava u čemu je tajna.

– Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomiješaju u jednoj salati mogu djelimično neutralisati. Vjeruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crijevima. Ovo može izazvati nadimanje i iritaciju digestivnog trakta – objašnjava nutricionista.

Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin.

Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt. Kod ljudi sa osjetljivim crijevima ova salata može izazvati dijareju.

Još jedna tačka – krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav. Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obje vrste povrća.

Dakle, ukoliko želite da izbjegnete nadimanje i iritaciju digestivnog trakta, izbjegavajte ovu kombinaciju, piše B92.