BiH

Sattler: "Dekriminalizacija klevete u BiH 2002. je bila velika prekretnica za zemlju"

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler, ambasadorica Češke u BiH Ivana Hlavsová i šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler, otvorili su konferenciju 'Mediji i civilno društvo: Kritički glasovi pod pritiskom?, koja je održana danas u Domu omladine u Banjoj Luci.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Predstavnici medija, civilnog društva, eksperti i predstavnici institucija govorili su o aktuelnim pitanjima vezanim za slobodu medija i nacrt izmjena i dopuna zakona koji se odnose na klevetu, kao i pitanjima vezanim za djelovanje civilnog društva i nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Slobodan pristup informacijama

Ambasador Sattler je istakao da postoje prijetnje slobodi medija i izazovi za organizacije civilnog društva, koje se odnose na cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali da su rizici u Republici Srpskoj hitniji nakon nacrta legislative kojom bi se kriminalizovala kleveta i postavile restrikcije civilnom društvu, što je trenutno u procesu.

– Želim da budem jasan – predloženo zakonodavstvo u ova dva domena značilo bi nazadovanje u ispunjavanju kriterija EU u ovoj važnoj oblasti. Po pitanju klevete, dozvolite mi da podsjetim da je dekriminalizacija klevete u BiH 2002. godine bila velika prekretnica za zemlju. Kriminalizacija klevete može se iskoristiti da bi se ućutkali aktivisti za ljudska prava, novinari, civilno društvo i građani. Stigmatizacija i delegitimizacija aktera civilnog društva kao ‘stranih agenata’ vjerovatno bi rezultirala suzbijanjem i zastrašivanjem organizacija civilnog društva i ozbiljno ograničila njihova prava na slobodu udruživanja, mirnog okupljanja i izražavanja, te time podstakla klimu straha – naglasio je ambasador Sattler.

Ambasadorica Repubike Češke u Bosni i Hercegovini Ivana Hlavsová kazala je da dolazi iz zemlje koja ima vlastito iskustvo života u periodu komunizma, u kojem nije postojala sloboda medija i nije postojalo civilno društvo.

– Oni hrabriji među nama su neumorno ukazivali na to koliko je važno da imamo slobodan pristup informacijama, kao i mogućnost da budemo aktivni i ostvareni članovi građanskog društva. Upravo oni su završavali na optuženičkim klupama i u zatvorima. I zato sam, između ostalog, danas ovdje da podsjetim da podrška slobodi medija, civilnom društvu i nezavisnim novinarima je jedan od prioriteta naše vanjske politike i Ambasada Republike Češke podržava ove napore kroz mnogobrojne projekte u Bosni i Hercegovini – rekla je Hlavsová.

Pročitajte još

Kako je kazao Brian Aggeler, Misija OSCE-a u BiH, zajedno sa drugim izvršnim strukturama OSCE-a – Uredom predstavnice OSCE-a za slobodu medija i Uredom OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), izuzetno je zabrinuta zbog klime rastućeg neprijateljstva prema novinarkama i novinarima i civilnom društvu u BiH. Ujedinjeni smo, zajedno sa našim partnerima u međunarodnoj zajednici, u snažnom protivljenju predloženim amandmanima NSRS-a na Krivični zakonik u RS-u, kojim bi kleveta ponovo bila kriminalizovana – rekao je Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH.

Donijeti niz zakona

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić poručio je vlastima u Republici Srpskoj da ne treba da nastave procedure vezane za predložena zakonska rješenja, upozoravajući na negativne posljedice po slobodu izražavanja i slobodu medija.

– Postoji potreba da se donese niz zakona koji bi na bolji način uredili oblast medija, da to ne uključuje ovaj zakon. Osnovni preduslov da se medijska zajednica uključi u takav proces je da se povuku amandmani na Krivični zakonik, koji se odnose na klevetu. Najviše međunarodne institucije su rekle da bi takav zakon ugrozio opstanak medija i predstavnici vlasti u Republici Srpskoj bi trebali čuti takve poruke – rekao je Vukelić.

Izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić rekla je da svi predloženi zakoni imaju isti cilj.

– Ograničavanja kriticizma i slobode govora, zakonska rješenja će također služiti u svrhu targetiranja medija i organizacija i kreiranja unutarnjih neprijatelja koji će biti okrivljeni za sve loše stvari koje se dešavaju u društvu – kazala je, saopćila je Delegacija EU u BiH.