BiH

Novinari o Dodikovom pozivu da učestvuju u javnoj raspravi: "To je legitimizacija onoga što je unaprijed odlučeno“

Iako su javne rasprave o izmjenama Krivičnog zakonika RS-a kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda tek počele, predsjednik RS-a Milorad Dodik već najavljuje da će one biti usvojene u parlamentu, pa se javnost sa pravom pita čemu uopšte javne rasprave.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Izmjene i dopune Krivičnog zakonika, odnosno dio koji se odnosi na klevetu, biće usvojene u Narodnoj skupštini i one nisu uperene protiv novinara i medija. To je spekulacija koja je nametnuta u javnosti. To je zakon koji će na najbolji mogući način regulisati tu oblast izjavio je Dodik.

On je istovremeno pozvao novinare i zainteresovanu javnost da učestvuju u javnoj raspravi o ovom dokumentu.

Komentarišući Dodikov poziv novinar „Nezavisnih novina“ Dejan Šajinović ističe kako se boji da „ovo nije poziv na javnu raspravu, nego poziv za legitimizaciju onoga što je već unaprijed odlučeno“.

“Ako je već tako, i ako je odluka već unaprijed donesena, ne vidim smisao da novinari dolaze samo da bi se stvorio privid dijaloga. Ja mogu samo ponovo da apelujem da gospodina Dodik i nadležni u Vladi Srpske odustanu od ovako lošeg zakona u kojem se vraća kriminalizacija klevete”, ističe Šajinović za Srpskainfo.

Nakon što se povuče predloženi zakon, kako dodaje on, trebali bi svi zajedno da sjednu sa predstavnicima medijske zajednice i svim ostalim zainteresovanim građanima kako bi zajedno napravili jedan dobar i moderan zakon koji će zaštititi slobodu govora, a istovremeno pojačati odgovornost za ono što se u medijima objavljuje.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić ističe da je u najmanju ruku licemjerno od zvaničnika RS-a, posebno predsjednika koji pozivaju novinarski zajednicu da se uključe u javnu raspravu kako bi dali legimitet kriminilizaciji klevete i uvrede, a istovremeno kažu da će zakon biti usvojen.

“Novinari su do sada dali desetine argumenata zašto je predloženi zakon loš. Najvažnije međunarodne organizacije i institucije od OEBS, Savjeta Evrope do čak UN i Evropske federacije novinara su nas podržale u tome koliko je ovaj zakon katastrofa za slobodu govora, da krši ljudska prava, i pored svega oni i dalje ne odustaju od njega. Ne možete od novinara tražiti sagovornika u planovima da ih strpate iza rešetaka”, poručuje Vukelić.

Podsjećamo, Nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda, podigao je veliku prašinu u RS-u, a do sada su održane dvije javne rasprave o ovom zakonskom prijedlogu.

Na obe te rasprave dio novinara je predlagačima zakona uručio zahtjev da se sporni Nacrt zakona povuče, a potom su napustili raspravu.

Parlament Srpske je 23. marta ove godine, uprkos brojnim upozorenjima medijske zajednice, nevladinih organizacija, pravnika, međunarodnih zvaničnika, predstavnika pojedinih sindikata, ali i građana, ipak, usvojio sporni Nacrt izmjena KZ RS kojim se predviđa kriminalizacija klevete i uvrede.

Ovim izmjenama KZ RS uvedena je cijela jedna glava krivičnih djela protiv ugleda i časti u koje spadaju i kleveta i uvreda, ali i krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika, piše Srpskainfo