Sarajevo

Sarajevo već u prazničnom ruhu: Postavljene zastave Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Dan državnosti Bosne i Hercegovine (BiH) obiljeđava se 25. novembra u znak sjećanja na Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja (ZAVNOBiH) održanog u Mrkonjić Gradu 1943. godine, gdje je donesena odluka o obnovi državnosti BiH.

Historijski zaključak sa tog zasjedanja glasi: “BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata”.

Na zasjedanju ZAVNOBiH-a potvrđene su istorijske granice države, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Pročitajte još

U Federaciji Bosne i Hercegovine slavi se 25. novembar – Dan državnosti BiH, i neradni je dan, dok se u Republici Srpskoj (RS) ovaj dan ne smatra praznikom.

Ovaj datum je još jedan u nizu koji dijeli i političare i građane BiH. Svi oni koji osjećaju državu Bosnu i Hercegovinu svojom, ovaj datum slave.

U Kantonu Sarajevo najavljeni su brojni programi kojim će se svečano obilježiti ovaj dan.

Fotoreporter portala Bosnainfo prošetao je ulicama Sarajeva i zabilježio kako su zastave naše zemlje već postavljene u Titovoj ulici kao i prethodnih godina. Lijepa tradicija nastavlja se, a nadamos e da će tako biti i u narednim godinama, nek se vije zastava Bosne i Hercegovine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Prihvati notifikacije