Politika

Safet Softić, potpredsjednik SDA: Milorad Dodik je u pravu

Safet Softić, potpredsjednik SDA i delegat u državnom Domu naroda, kazao je za N1 kako je sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, održana u četvrtak, pokazala kako je lider SNSD-a Milorad Dodik bio u pravu kada je kazao da će njegova stranka i HDZ BiH birati Bošnjake u vlasti.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Jučer je održana konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Izabrano je i rukovodstvo Nikola Špirić je predsjedavajući, a zamjenici su Kemal Ademović i Dragan Čović. Iako je prijedlog Kluba Bošnjaka, u kojem većinu čine SDA i DF, bio Šefik Dzaferović, Ademović je izabran većinom glasova delegata Srba i Hrvata. Vama je to zasmetalo?

Ademović je jučer na neki način postavio stvari da se nas ostala četvorica u Klubu Bošnjaka trebamo prilagoditi njemu. On kao dokazani patriota našao se u neuobičajenoj situaciji. To je presedan jer je on sam sebe predložio. Mislim da je upitno to što je on svoju kandidaturu istakao znajući da će ga podržati samo SNSD i HDZ. Dodik je bio u pravu kad je govori da će Srbi i Hrvati odrediti Bošnjake koji će biti u vlasti. Još je problematičnije da Ademović očekuje isključivo podršku delegata iz HDZ-a i SNSD-a.

Kritikovali ste jučer lidera HDZ-a BiH, Dragana Čovića?

Jučer sam kazao da je Čović, šampion legitimnog predstavljanja, izglasavanjem Ademovića uspostavio novi model izbora vlasti u BiH. Hajmo obrnuti stvari – šta da je jučer delegat iz HDZ-a 1990. predložio sam sebe i da je to većina podržala. Kako bi reagovao HDZ BiH? Sve bi gorilo i govorio bi onda Čović da je poništena volja naroda. HDZ od SDA traži da ne čini ono što su oni činili četiri godine. Čović je jučer kazao kontradiktorne stvari, mnogo je iznio optužbi na ono što on ustvari radi.

SDA je optužio za blokadu, a HDZ je uslovljavao formiranje Vlade FBiH izmjenama Izbornog zakona. Jučer mrtav hladan za govornicom je kazao da je SDA blokirala, a svi znamo da su HDZ i SNSD blokirali državu. Čović i Dodik su osjetili da na ovaj način mogu doći do političkih ciljeva na način da forsiraju konglomerat stranaka, to je ova “Osmorka”, “Šestorka” ili “Trojka”, tj. sarajevski projekat tri stranke. I moram kazati da su dosta uspješni u tome.

Prihvati notifikacije