Svijet

SAD na oprezu, ali mrka kapa: Zombi-droga uzima danak

Smatran rastućim javnozdravstvenim problemom, Sjedinjene Države se bore protiv ilegalne konzumacije ksilazina, snažnog sedativa za životinje, koji, osim što svoje potrošače dovodi u "zombi" stanje, dovodi njihove živote u opasnost smanjenjem vitalnih znakova i otvara vrlo ozbiljne rane na koži.

FOTO: ILUSTRACIJA/VETREHBERI.COM
FOTO: ILUSTRACIJA/VETREHBERI.COM

Šta je ksilazin?

Kao što je već spomenuto, ksilazin je moćan lijek koji se koristi za smirenje velikih životinja, poput konja ili jelena, dok se, iako je rizičan za upotrebu kod ljudi, dodaje lijekovima kao što su fentanil, metamfetamin ili kokain, iako nije opioid, navodno da produži trajanje euforičnog stanja.

Isto tako, pored isticanja da u mnogim prilikama oni koji konzumiraju ove droge ne znaju da uzimaju i ksilazin, među štetnim efektima je i “zombi” stanje u koje se stavljaju oni koji koriste narkotik koji ga sadrži, a on:

usporava disanje

snižava krvni pritisak

usporava rad srca

smanjuje tjelesnu temperaturu na kritične nivoe

dovodi do ozbiljnih rana i oštećenja kože.

Amputacija

Međutim, njegov najtrajniji učinak je razvoj teških rana na koži koje se lako inficiraju ako se ne liječe, kao i područja mrtvog i propadajućeg tkiva, što može dovesti do amputacije, jer se mogu pojaviti i na udaljenim mjestima od mjesta injekcije, što također postaje opasno po život.

Dok je njegovu upotrebu u veterinarskoj praksi odobrila FDA 1972. godine, vlasti su provele kampanju kako bi spriječile njegovo ilegalno unošenje, kako za njegovu proizvodnju tako i u gotov proizvod, istovremeno upozoravajući ljekare o mogućim efektima na potrošače.

Zbog fentanila, između avgusta 2021. i avgusta 2022, Sjedinjene Države registrovale su 107.735 smrtnih slučajeva od predoziranja ili slučajnog trovanja, što je najgora kriza s drogom u njihovoj historiji.

Prihvati notifikacije