Svijet

Rusija: 'Naši vojni avioni nisu se sudarili s dronom!', SAD: 'Zbog štete je završio u Crnom moru'

Sudar američkog drona s ruskim avionom iznad Crnog mora podigao je prašinu između dviju država.

FOTO: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL
FOTO: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL

Američka strana je ranije poručila kako će razgovarati s ruskim kolegama o sudaru zrakoplova Su-27 s njihovom špijunski dronom.

Nekoliko puta prije sudara, ruski borbeni zrakoplovi ispustili su gorivo na MQ-9 i letjeli ispred njega u nesigurnim manevrima, rekla je američka vojska u priopćenju.

Sada se oglasila i ruska strana koja tvrdi da se njen avion nije sudario s dronom. Poručili su kako su piloti, koji su upravljali dronom, preoštro skrenuli te je dron izgubio kontrolu i sudario se s vodom, prenosi Sky News.

– Ruski avioni nisu koristili oružja koja imaju na raspolaganju, niti su bili u dodiru s dronom. Mirno su se vratili na matični aerodrom – stoji u priopćenju ministarstva obrane.

Pročitajte još

Nedugo nakon ruskog saopćenja, službeno se oglasio i Pentagon. Tamo su na presici potvrdili da su  uski borbeni avioni u 7:03 srušili američki dron.

– Presretanje dronova je česta pojava. Ipak, ovako agresivno ponašanje nije dobra stvar – kazao je glasnogovornik Pentagona, Pat Ryder.

Kazao je da su dronovi su letjeli na području Crnog mora i prije početka invazije na Ukrajinu. Jedino neobično ponašanje je ono ruskih pilota.

Američke vlasti još uvijek nisu iz mora izvukle MQ-9 Reaper. Ipak, poručili su da on nije u ruskim rukama.

– Operateri drona bili su prisiljeni srušiti dron zbog posljedica sudara – ističu.

Prihvati notifikacije