Svijet

Američki F-16 oborio turski dron u Siriji

Sjedinjene Države su u četvrtak oborile naoružani turski dron koji je djelovao u blizini njihovih trupa u Siriji, rekao je američki zvaničnik, što je prvi put da je Washington saopćio da je oborio letjelicu NATO saveznice Turske, prenosi Reuters.

FOTO: EPA-EFE/JAKUB KACZMARCZYK
FOTO: EPA-EFE/JAKUB KACZMARCZYK
Ilustracija

Zvaničnik turskog ministarstva odbrane rekao je da dron koji je oborila koalicija predvođena SAD ne pripada turskim oružanim snagama, ali nije naveo čije je vlasništvo.

Dvojica američkih zvaničnika, govoreći pod uvjetom da ostanu anonimni, rekli su da je F-16 oborio turski dron nakon što su Sjedinjene Države više puta pozvale turske vojne zvaničnike kako bi ih upozorile da djeluju u blizini američkih kopnenih snaga.

Zvaničnik je rekao da se vjeruje da je turski dron bio naoružan.

Sirijska opservatorija za ljudska prava i lokalni sigurnosni izvor rekli su da je koalicija predvođena SAD-om oborila turski dron u blizini baze na sjeveroistoku Sirije.

Snage sirijskih Kurda, saveznika SAD-a, saopćile su da je u turskim napadima ubijeno osam ljudi u eskalaciji izazvanoj bombaškim napadom u Ankari zaa koji su odgovornost preuzeli kurdski militanti.

Američka podrška kurdskim snagama u sjevernoj Siriji dugo je izazivala napetost sa saveznicom iz NATO-a Turskom, koja ih smatra krilom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK). Ta grupa je preuzela odgovornost za nedjeljni napad u Ankari u blizini vladinih zgrada.

Prihvati notifikacije