Svijet

Biden se sastaje s čelnicima Australije i Britanije radi australske nabavke nuklearnih podmornica

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se u ponedjeljak u San Diegu s čelnicima Australije i Britanije kako bi najavio način na koji će Australija dobiti podmornice na nuklearni pogon u okviru najvećeg vojnog projekta Canberre ikada.

FOTO: EPA-EFE/WILL OLIVER
FOTO: EPA-EFE/WILL OLIVER

Tri zemlje najavile su takozvani AUKUS plan 2021. godine kao dio napora da se suprotstave Kini u indo-pacifičkoj regiji.

Ostaju, međutim, pitanja u vezi sa strogim američkim ograničenjima na ekstenzivnu razmjenu tehnologije koja je potrebna za projekat i dužinu vremena potrebnog za isporuku podmornica.

Očekuje se da će Australija kupiti do pet američkih podmornica na nuklearni pogon klase Virginia 2030-ih u sklopu značajnog sporazuma koji će detaljno otkriti Biden, australski premijer Anthony Albanese i britanski premijer Rishi Sunak, izjavila su za Reuters četiri američka zvaničnika.

Sporazum bi imao više faza s najmanje jednom američkom podmornicom koja će posjetiti australske luke u narednim godinama, i završiti krajem 2030-ih s novom klasom podmornica izgrađenom prema britanskom dizajnu i američkoj tehnologiji, rekao je jedan od zvaničnika.

Dvojica zvaničnika su izjavila da će nakon godišnjih posjeta luci Sjedinjene Države proslijediti neke podmornice u zapadnu Australiju do oko 2027.

Početkom 2030-ih Australija bi kupila tri podmornice klase Virginia i imala bi opciju da kupi još dvije.

Kina je osudila napore zapadnih saveznika, koji nastoje da se suprotstave njenom vojnom gomilanju, pritisku na Tajvan i sve snažnijim raspoređivanjem u spornom Južnom kineskom moru.

Zvaničnici nisu pojasnili planiranu novu klasu podmornica, uključujući i to gdje će se one graditi, ali je australski ambasador u Washingtonu rekao prošle sedmice da će postojati “pravo trilateralno rješenje” i da plan nudi izglede za zapošljavanje u sve tri zemlje.

Prema prvobitnom sporazumu s AUKUS objavljenom 2021., Sjedinjene Države i Britanija usuglasile su se da Australiji pruže tehnologiju i sposobnost za raspoređivanje podmornica na nuklearni pogon.

To će biti prvi put da Sjedinjene Države dijele tehnologiju nuklearnog pogona otkako su to učinile s Britanijom 1950-ih. Trenutno nijedna strana u Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (NPT) osim pet zemalja koje NPT priznaje kao države s takvim oružjem – Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Britanije i Francuske – nema nuklearne podmornice.

U drugoj fazi projekta AUKUS, tri zemlje će dijeliti naprednu tehnologiju kao što su umjetna inteligencija i hipersonično oružje. Britanski i australski zvaničnici saopćili su prošle sedmice da je potrebno još raditi na razbijanju birokratskih prepreka takvoj razmjeni tehnologije, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije