Svijet

CNN javlja: Amerika donosi odluku koja će promijeniti tok rata u Ukrajini, ali i još mnogo toga

Bidenova administracija dovršava planove za slanje američkih tenkova Abrams u Ukrajinu i mogla bi već ove sedmice objaviti odluku o slanju, potvrdilo je za CNN troje američkih dužnosnika upoznatih s raspravama.

FOTO: VALDA KALNINA/EPA
FOTO: VALDA KALNINA/EPA

Nakon što se službeno donese odluka o isporuci tenkova, ukrajinske snage će morati proći obuku za učinkovito korištenje tenkova.

Objava o isporuci tenkova mogla bi biti dio pokušaja razbijanja diplomatskog zastoja kojeg je izazvala Njemačka, kada je prošlog tjedna nagovijestila SAD-u da neće poslati svoje tenkove Leopard u Ukrajinu osim ako SAD također ne pristane poslati svoje tenkove M1 Abrams.

Najviši dužnosnici zaduženi za nacionalnu sigurnost u Bidenovoj administraciji su zbog toga aktivno razmatrali korake koje bi mogli poduzeti kako bi uvjerili Njemačku da pošalje Leoparde.

Amerikanci nisu nikada u potpunosti isključili mogućnost isporuke američkih tenkova, ali su američki dužnosnici prošlog tjedna javno rekli da nije pravo vrijeme za slanje tenkova M1 Abrams jer su skupi i potrebno je provesti kompliciranu obuku prije njihovog korištenja.

Prihvati notifikacije