Svijet

SAD se i dalje suočavaju sa olujnim vremenom: Hiljade domova bez struje

Sjedinjene Američke Države i dalje se suočavaju sa snažnom olujom koja u jednom dijelu zemlje donosi obilne kišne padavine, dok se drugim dijelovima stanovnici suočavaju sa snježnom mećavom.

FOTO: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
FOTO: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Stotine letova jučer je bilo otkazano jer je zimska oluja zbog smanjene vidljivosti usljed mećave i snijega koji je u pojedinim dijelovima zemlje napadao više od dva metra.

U međuvremenu, na zapadu, Kalifornija se suočava sa poplavama zbog kiša, ali i topljenja snijega koji je padao prethodnih sedmica. Blizu 27.000 ljudi je dobilo naredbu za evakuaciju zbog opasnosti od poplava i klizišta.

“Kalifornijci umorni od zimske oluje sada se suočavaju sa još jednim snažnim atmosferskom pojavom”, objavila je Nacionalna meteorološka služba na Twitteru.

Neka područja Vermonta i Massachusettsa su već imala preko dva metra snijega od utorka u podne. Iz Nacionalne meteorološke službe upozoravaju stanovnike New Yorka i Nove Engleske:

“Značajne snježne padavine i periodi velikih snježnih padavina će se kombinirati kako bi stvorili slabu vidljivost i vrlo opasne uslove za vožnju”, napominju.

Oluja je zahvatila dijelove Nove Engleske, New Yorka, Pennsylvanije i New Jerseya, a stotine školskih okruga zatvoreno je za taj dan.

Jak vjetar i težina snijega na granama drveća mogli bi porušiti dalekovode i uzrokovati nestanke struje, također su upozorenje meteoroloških službi. Više od 250.000 domova i preduzeća širom Njujorka i Nove Engleske bilo je u mraku od sinoć.

Oluja je do utorka popodne ostavila preko 350.000 domova i preduzeća širom Kalifornije bez struje, navodi poweroutage.us. Najviše prekida bilo je u zapadno-centralnim dijelovima države.