Svijet

Grad u SAD-u je poput ratne zone, broj mrtvih jako raste

Snježna oluja koja je tokom božićnog vikenda paralizirala zapad američke države New York ubila je najmanje 27 ljudi, objavili su lokalni zvaničnici, dok se komunalne službe bore s otkopavanjem snijega koji je okovao vozila i domove.

FOTO: EPA-EFE/JOSH THERMIDOR
FOTO: EPA-EFE/JOSH THERMIDOR

Šerif okruga Erie, Mark Poloncarz, čije sjedište je u gradu Buffalu, izjavio je da je broj smrtnih slučajeva povezanih s olujom u okrugu skočio za 14 tokom noći i dana, što uključuje slučajeve ljudi koji su pronađeni u snježnim nanosima, u svojim automobilima ili koji su umrli od srčanih problema uslijed puhanja vjetra i snježnih nanosa.

Prijavljeno je više smrtnih slučajeva, rekao je Poloncarz, no okružni medicinski istražitelj pokušava utvrditi mogu li se oni direktno pripisati vremenu.

“Upoznat sam s dodatnim tijelima koja su izvučena i koja se dovoze u našu privremenu mrtvačnicu. Imali smo toliko tijela da su razne bolnice pune i moramo provjeriti i utvrditi jesu li pojedinci umrli od smrti izazvane mećavom. To je jednostavno užasna, užasna situacija”, rekao je.

Policijski komesar Buffala Joseph Gramaglia rekao je: “Nažalost, još uvijek izvlačimo tijela.”

Prema podacima NBC Newsa, zbog posljedica vremenskih nepogoda i arktičke hladnoće koja je za vikend pogodila većinu SAD-a, dosad je u cijeloj zemlji smrtno stradalo najmanje 60 ljudi, što uključuje i poginule u saobraćajnim nesrećama.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul izjavila je da će ova oluja u historiju ući kao “mećava 22”, rangirana kao najgora snježna oluja od 1977. godine, kada je poginulo oko 30 ljudi.

“Ovo je kao da idete u ratnu zonu, a prizori vozila uz rubove cesta su šokantni”, rekla je.

Jedna lokalna porodica s malom djecom – u dobi od dvije do šest godina – morala je čekati 11 sati prije nego što je spašena u ranim jutarnjim satima Božić.

Prihvati notifikacije