Svijet

Rusija tvrdi da Ukrajina planira invaziju na prorusku regiju Moldavije. Vlasti u Moldaviji je negiraju

Rusko ministarstvo obrane jutros je optužilo Ukrajinu da planira invaziju proruske moldavske regije Pridnjestrovlje nakon tzv. false-flag operacije, objavila je ruska režimska novinska agencija RIA. Službena Moskva tako tvrdi da Ukrajina planira inscenirati napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja "u bliskoj budućnosti" kao izgovor za invaziju, prenosi RIA.

FOTO: EPA-EFE / DUMITRU DORU
FOTO: EPA-EFE / DUMITRU DORU

Za svoje tvrdnje Moskva nije dala nikakve dokaze, niti je objavila detalje navodne ukrajinske invazije.

“Prema trenutnim informacijama, kijevski režim priprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovlja u bliskoj budućnosti, koju će izvršiti Oružane snage Ukrajine, uključujući nacionalističku postrojbu Azov”, stoji u saopćenju ruskog ministarstva.

U saopćenju se navodi kako bi “izgovor za invaziju” bio “inscenirani napad ruskih snaga s teritorija Pridnjestrovlja”, javljaju ruske režimske agencije, dodajući kako bi “ukrajinski saboteri sudjelovali u insceniranoj invaziji noseći uniforme snaga Ruske Federacije”.

Podsjetimo, Moldavija, koja je smještena između Ukrajine i Rumunije, bila je dio Sovjetsko Saveza do njegovog kolapsa 1991. Separatistička regija Pridnjestrovlje je pak omeđena rijekom Dnjestar na zapadu i Ukrajinom na istoku te se proglasila sovjetskom republikom 1990. godine te se protivila pokušajima Moldavije da postane neovisna država.

Tenzije o dugoročnim planovima Rusije za Pridnjestrovlje porasle su nakon ruske invazije Ukrajine, koja je započela prije godinu dana. Govoreći na marginama sigurnosne konferencije u Muenchenu ranije ovog mjeseca, američki šef diplomacije Antony Blinken rekao je kako je Washington “duboko zabrinut” zbog pokušaja Moskve da destabilizira vladu Moldavije.

Predsjednica Moldavije Maja Sandu je par dana prije toga optužila Rusiju da planira državni udar u Moldaviji, pri čemu bi uvukla Pridnjestrovlje u rat. Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je te tvrdnje kao “potpuno neutemeljene i ničim potkrijepljene”, prenosi Index.

Na ruske tvrdnje uslijedila je reakcija moldavskih vlasti, u kojoj se kategorički odbacuju optužbe protiv Ukrajina, javlja CNN.

“Državne vlasti ne potvrđuju informaciju koju je jutros objavilo rusko Ministarstvo obrane”, objavljeno je jutros na službeno Telegram kanalu moldavske vlade. “Pozivamo javnost da prati službene i kredibilne izvore informacija Republike Moldavije. Naše institucije surađuju sa stranim partnerima te će u slučaju bilo kakve opasnosti po zemlju obavijestiti javnost bez odgode”, navodi se.

Prihvati notifikacije