Svijet

Rusija saopćila da armenski borci u Nagorno-Karabahu predaju oružje

Rusija je saopćila u subotu da su armenski borci u otcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah počeli da predaju oružje jer je humanitarna pomoć stigla do 120.000 Armenaca koji tvrde da ih je svijet napustio nakon što je Azerbejdžan porazio njihove snage.

FOTO: TASS
FOTO: TASS

Armeni iz Karabaha, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, bili su primorani 20. septembra proglasiti prekid vatre nakon munjevite 24-satne vojne operacije mnogo jače azerbejdžanske vojske. Oružane formacije Karabaha počele su da predaju oružje i vojnu opremu, pod kontrolom ruskih mirovnih snaga saopćila je Rusija, koja ima oko 2.000 pripadnika mirovnih snaga u Karabahu.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da su do sada borci predali šest oklopnih vozila, više od 800 topova, i oko 5.000 jedinica municije.

Rusija je saopćila da je isporučila više od 50 tona hrane i druge pomoći. Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopćio je da je isporučio 28.000 pelena, kao i ćebad i gorivo, i dodao je da će poslati još.

Budućnost Karabaha i njegovih 120.000 etničkih Armena visi o koncu, a Azerbejdžan želi da integriše dugo vremena spornu regiju, ali Armeni tvrde kako se plaše da će biti proganjani i optužuju svijet da ih je napustio.

Armeni u Karabahu kazali su Reutersu da su u suštini opkoljeni u regiji, s malo hrane, struje ili goriva i pozvali su velike sile da im pomognu.

Azerbejdžan razmatra amnestiju za armenske borce iz Karabaha koji predaju oružje i tvrdi da Armeni mogu napustiti regiju i otići u Armeniju ako žele.

Armenija, koja je izgubila rat od Azerbejdžana 2020. godine oko te regije, stvorila je prostor za desetke hiljada Armena iz Karabaha, iako premijer Nikol Pašinjan kaže da ne želi da oni napuste svoje domove osim ukoliko to nije apsolutno neophodno.

Azerbejdžan je u utorak počeo svoju “antiterorističku” operaciju protiv Nagorno-Karabaha nakon što su neki od njegovih vojnika ubijeni u napadima iz planinske regije, kako tvrdi Baku.

Sjedinjene Države su saopćile da su “duboko zabrinute zbog azerbejdžanskih vojnih akcija”.

Američki državni sekretar Antony Blinken također je kazao da je “zabrinut humanitarnom situacijom za stanovništvo unutar Nagorno-Karabaha, a imperativ je neometan pristup humanitarnim organizacijama da dođu do stanovništva kome je potrebna pomoć, i također je glavni i središnji dio naših promišljanja”.

Prihvati notifikacije