Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Mister Bean - gospodin šeprtlja

“Mister Bean ” je jedan od najslavnijih polusatnih komičnih serijala koji je proizvela britanska “ITV” televizija.

FOTO: PRIME
FOTO: PRIME

U naslovnoj ulozi je glumac Rowan Atkinson, koji se proslavio glumeći u televizijskoj seriji “Crni Guja”. Atkinson je koautor skoro svih skečeva koji su napisani za serijal o gospodinu šeprtlji Mr. Beanu.

Pored Atkinsona scenario su radili Robin Driscoll, Richard Curtis i Ben Elton. Pilot epizoda serijala o Mister Beanu emitovana je 1. januara 1990. godine, a posljednja pod nazivom “Hair of Mister Bean of London” 15. novembra 1995. godine. Atkinson je svog trapavog junaka osmislio još dok je studirao na Oksfordskom univerzitetu. Rekao je da je Mister Bean zapravo “dijete u tijelu odraslog čovjeka”. Najveći broj epizoda urađen je u maniru slepstik komedija iz perioda nijemog filma.

Gospodin Bean veoma rijetko govori, on uglavnom djeluje. Sumanute akcije koje izvodi razumljive su svima, tako da je serijal postao popularan širom svijeta. Recimo u jednoj od epizoda u svojoj sobi pokušava da namjesti antenu kako bi imao dobru sliku na televiziji, a da bi to uradio smišlja najnevjerovatnije položaje, penje se na namještaj, viri kroz prozor, usput lomeći stvari oko sebe.

Pročitajte još

Kada zauzme neku nemoguću pozu, sav iskrivljen, pojavi se sjajna slika na ekranu, međutim čim mrdne dobra slika nestaje. Uzor za Mister Beana su svakako skečevi Charlieja Chaplina, ali i francuskog komičara Jacquesa Tatija. Mister Bean je običan malograđanin, koji živi u malom stanu i vozi mali automobil Leyland Mini 1000.

Njegovu djevojku Irmu Gob, glumi Matilda Ziegler. Mister Min i Irma su više prijatelji nego ljubavnici, mada on poludi kada je vidi kako pleše u diskoteci dok je drugi gledaju, kao u epizodi “Mister Bean ide u grad”. Film “Bean: The Ultimate Disaster Movie” iz 1997. zaradio je 260 miliona dolara (oko 195 miliona eura) što ga čini jednim od finansijski najuspješnijih britanskih filmova.

Deset godina kasnije snimljen je i nastavak “Odmor gospodina Beana” u kom se popularni junak provodi u Kanu, za vrijeme međunarodnog filmskog festivala. Napisana su i dva romana sa ovim junakom “Mister Beanov dnevnik” i “Mister Beanov džepni dnevnik”.

Prihvati notifikacije