Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Harry Potter - klinac čarobnjak

Harry Potter, jedanaestogodišnji dječak, postao je jedan od najpopularnijih likova moderne pop mitologije.

FOTO: HARRY POTTER/FACEBOOK
FOTO: HARRY POTTER/FACEBOOK

On je plod mašte engleske književnice Joanne K. Rowling, čiji je serijal knjiga o dječaku čarobnjaku postao svjetski bestseler.

Harry Potter živi u predgrađu Londona sa svojom porodicom, sve dok mu jednog dana na tajanstven način ne stigne pismo kojim se poziva da pristupi Hogwartsovoj školi za vještice i čarobnjake.

On odlazi u Hogwarts, tajanstveno mjesto na sjeveru Engleske, specijalnim vozom “Hogwarts exspress” sa platforme 9 3/4.

Tamo će kasnije saznati da njegovi roditelji nisu oni koje je ostavio u Londonu, već dvoje legendarnih čarobnjaka koje su uništile zle sile.

U Hogwartsovoj školi Harry se upućuje u tajne demonologije i susreće se s čudesnim bićima iz mašte poput vještica, vila, duhova, džinova i goblina.

Harryjevi najbolji drugovi postaju sveznalica Hermione Granger i ekspert za šah Ron Weasley.

U Hogwartsu se nalazi i zli čarobnjak Voldemort.

Harry Potter kao šegrt magije započinje svoju borbu s tajanstvenim bićima iz mašte, Voldemortom, divom Hagridom, duhom Peevesom, goblinom Griphookom, žabama od čokolade, bebama zmajevima, troglavim vukom Fluffyjem i dr.

On uči da igra omiljenu igru čarobnjaka “kvidič” – letenje kroz vazduh na čarobnim metlama.

Kada je Rowling prvi put 1998. objavila knjigu “Harry Potter i kamen mudrosti”, krenula je “Pottermanija” širom svijeta, a klinci su masovno počeli da oponašaju svog heroja.

U prodavnicama igračaka mogli su se nabaviti “Harry Potter magijski setovi”, koji uključuju neophodne stvari za male čarobnjake od magičnih karata do plaštova i kapa.

Glumac Daniel Radcliffe odigrao je ulogu Harryja Pottera u seriji filmova po romanima Rowling, pa osim pomenutog slijede: “Harry Potter i dvorana tajni”, “Harry Potter i zatvorenik iz Azkabana”, “Harry Potter i vatreni pehar”, “Harry Potter i Red feniksa”, “Harry Potter i polukrvni princ”.

“Harry Potter i relikvije smrti”, u dva dijela, ušao je u bioskope 2010., odnosno 2011. godine.

Prihvati notifikacije